https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-masove-vybijeni-skotu-nehrozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS: Masové vybíjení skotu nehrozí

8.6.2001 17:56 | PRAHA (ČIA)
Přestože došlo k potvrzení BSE u jedné pětileté krávy v zemědělském družstvu Dušejov, nebude ČR podle tiskového mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna v žádném případě postupovat tak, že by byla bezhlavě vybita všechna zvířata starší 30ti měsíců. "Tato zvířata se budou porážet tak, jak budou vyřazována z chovu, ale ve všech případech bude zajištěno jejich laboratorní vyšetření na BSE," zdůraznil mluvčí.
 

V chovu ZD Dušejov bude podle jeho údajů poražen všechen skot o 12 měsíců mladší a o 12 měsíců starší než byla kráva, u níž byl infekční prion zjištěn. Tak totiž podle Dubna postupují v současné době v některých spolkových zemích Německa. Vycházejí přitom ze statistik, z nichž vyplývá, že při výskytu několika pozitivních kusů, šlo vždy o zvířata o maximálně osm měsíců mladší nebo o maximálně osm měsíců starší než zvíře, u kterého byla nákaza prokázána. Pro větší jistotu a bezpečnost se utrácejí kusy ještě v širším intervalu.

"V současné době se v EU zvažují v zásadě dvě možnosti zavlečení BSE do chovu. První je možnost tzv. zkřížené kontaminace krmné směsi pro skot v technologickém zařízení mísírny krmiv, kdy po výrobě směsi pro prasata a drůbež byla vyráběna směs pro skot a v zařízení mohly zůstat stopy masokostní moučky. Druhou cestou jsou mléčné krmné náhražky pro telata, nikoli však pro jejich mléčnou složku, ale pro tuk v nich použitý, který pocházel z kafilerie, tím se dříve nahrazoval v odstředěném mléce mléčný tuk. Tuto druhou možnost uvádějí jako pravděpodobnější například v Německu," popsal možnosti zavlečení nákazy BSE do ČR Duben.

Obě možnosti se podle něj zkoumají i u nás a předběžné šetření ukazuje na to, že v letech 1995 a 1996, kdy infikovaná kráva byla ve věku do jednoho roku, byly do mísírny krmiv dováženy masokostní moučky z Německa, které byly pochopitelně certifikovány veterinárním dozorem země původu jako bezpečné. Podobně je tomu i s kafilerním tukem, který by měl být též zpracováván bezpečným způsobem.

SVS nicméně podle Dubna i nadále soudí, že s rizikem masivního výskytu BSE v naší republice nelze počítat. Svědčí o tom mimo jiné i to, že do dnešního dne bylo vyšetřeno téměř 11 000 vzorků mozků skotu, z nichž pouze jediný případ je pozitivní.

Chov, ze kterého pozitivní kráva pochází, je podle Dubna v současné době pod kontrolou a potenciálně infikovaná zvířata budou poražena a vyšetřena. "Ihned po vyhlášení podezření byl v chovu proveden soupis všech zvířat, včetně identifikačních čísel a průvodních listů. Ta zvířata, která budou ponechána, zůstanou pod dozorem a každý kus, který bude normálně poražen, nutně poražen nebo uhyne, bude vyšetřen na BSE," uvedl mluvčí.

Duben také potvrdil, že SVS je schopna svými laboratornímu kapacitami zajistit vyšetření veškerých zvířat starších 30 měsíců tak, jak dnes naznačil ministr zemědělství Jan Fencl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist