https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-nesouhlasi-s-omezenim-dovozu-masa-do-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS nesouhlasí s omezením dovozů masa do ČR

5.12.2001 18:12 | PRAHA (ČIA)
Státní veterinární správa ČR (SVS) není přesvědčena o opodstatněnosti obav z možných dovozů hovězího masa z Evropské unie. V oficiálním stanovisku SVS to dnes pro ČIA znovu uvedl tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

SVS přitom již několikrát apelovala na ministerstvo zemědělství, aby ČR postupovala vůči zemím EU stejně jako ony vůči nám. V současnosti však stále platí zákaz dovozu hovězího masa, výrobků z něj i živého skotu z těch zemí EU, kde byla BSE zjištěna. "Tento zákaz platí ještě z doby, kdy u nás BSE diagnostikována nebyla. Dovážet je možné pouze z Finska, Švédska a Rakouska. Když se pak BSE u nás vyskytla, země EU nás zákazem nepostihly," zdůraznil Duben.

SVS postup zemí EU hodnotí jako "vyjádření důvěry našemu veterinárnímu dozoru, který považují za věrohodný, když certifikujeme, že například vyvážené maso je z mladších kusů, popřípadě maso ze starších kusů než 30 měsíců pochází z vyšetřených kusů na BSE. Že naši producenti hovězího nejsou schopni této možnosti vývozu do zemí EU využít, to je druhá věc, která závisí spíše na cenových relacích a případných možnostech a způsobech dotací exportu hovězího masa," řekl Duben. Kromě EU nám rovněž podle Dubna důvěřují i třetí země, jako například Maďarsko, Bosna a Hercegovina či Litva, přičemž by mohly mít stejné pochybnosti jako my vůči zemím EU.

Podle Dubna lze ale očekávat, že uvolnění dovozů hovězího masa z EU za recipročních podmínek bude možné od 8. ledna.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist