https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-nezmeni-kvuli-dalsimu-bse-pristup-ke-slovensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS nezmění kvůli dalšímu BSE přístup ke Slovensku

12.11.2001 17:30 | PRAHA (ČIA)
Na přístupu Státní veterinární správy ČR (SVS) vůči případnému dovozu hovězího masa ze Slovenska se ani po třetím potvrzeném výskytu takzvané nemoci šílených krav (BSE) nic nezmění. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

I nadále tedy podle mluvčího platí, že ze Slovenska je možné dovážet hovězí z mladých kusů skotu, ale i ze starších za podmínky, že jsou-li starší než 30 měsíců, musejí být vyšetřeny na BSE. "Dále pak platí omezení, že se dovozy - včetně živých zvířat - nesmějí uskutečnit z těch chovů, popřípadě regionů, kde byla BSE zjištěna," konstatoval Duben.

ČR přitom podle jeho slov postupuje stejně jako slovenská veterinární správa vůči naší zemi. Dosavadní počet skotu vyšetřeného na nemoc šílených krav se podle Dubna blíží na Slovensku dvaceti tisícům, dosud tři testy byly pozitivní. "V ČR během několika dnů dosáhne počet vyšetření výše 90 tisíc. Přesně bylo ke dnešnímu dni vyšetřeno 86 665 vzorků. I nadále platí, že u nás byly pozitivní pouze dva kusy," zdůraznil Duben.

Připomněl také, že BSE je onemocnění, které se nepřenáší kontaktem ze zvířete na zvíře, ale k nakažení dochází, podle vědeckých zjištění, prostřednictvím závadného - kontaminovaného - krmiva.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist