https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-obchodni-retezce-by-mely-hrat-vetsi-roli-v-peci-o-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS: Obchodní řetězce by měly hrát větší roli v péči o zvířata

5.11.2001 13:05 | PRAHA (EkoList)
Podle ředitele Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Holejšovského se v oblasti péče o hospodářská zvířata (tzv. welfare) situace v ČR výrazně zlepšuje. Větší roli by ovšem podle něj měly sehrát například velké obchodní řetězce supermarketů a hypermarketů. Holejšovský to dnes řekl při mezinárodním semináři o welfare, který v Praze až do zítřka pořádá Evropská komise (EK).
 

"Obchodní řetězce zatím spíše svou snahou o co nejnižší ceny masa a masných výrobků welfare příliš neprospívají. Co ale není dnes, může se změnit zítra," řekl Holejšovský. Podle něj záleží zejména na zákaznících a jejich informovanosti. "Stojí za pochvalu, jak obchodní řetězce přistoupily k povinnosti označovat hovězí," dodává tiskový mluvčí SVS Josef Duben.

Podle Dubna se v současné době intenzívně pracuje na začleňování evropské veterinární legislativy do českých zákonů. Je připraven návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, který platí od roku 1992. Od té doby se mnohé změnilo, takže v návrhu, který čeká na schválení, jsou začleněny například podrobné pasáže o transportu zvířat či vyšší pokuty. Podle Jiřího Douska, který má na Státní veterinární správě na starosti právě welfare hospodářských zvířat, návrh obsahuje též ustanovení, aby jatečná zvířata byla přepravována maximálně 8 hodin.

Jak na semináři zdůraznila Birte Brobergová, zástupkyně šéfa dánské veterinární správy, ČR byla "snad první zemí, která něco podnikla s dlouhými transporty jatečných koní z Pobaltí do Itálie". SVS totiž zpřísnila kontrolu na česko-polské hranici a již přes rok má ve veterinárním osvědčení pro dovoz a tranzit podmínku plánu cesty a ten přísně kontroluje.

Josef Holejšovský také za jejich přínos pro welfare hospodářských zvířat pochválil ekologické organizace a Ústřední komisi pro ochranu zvířat.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist