https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-potravinari-podcenuji-vstup-do-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS: Potravináři podceňují vstup do EU

27.7.2001 17:23 | PRAHA (ČIA)
Ačkoli bylo možné vyjednat pro některé zpracovatelské podniky po vstupu do Evropské unie (EU) přechodná období, žádný z tuzemských subjektů o takovou možnost dosud nepožádal. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

Zpracovatelé podle názoru SVS zřejmě podceňují podmínky vstupu na trhy EU. Vyplynulo to totiž z jednání mezi ústředním ředitelem SVS Josefem Holejšovským a inspektorem Evropské komise Jeana-Louise Dubym, který byl tento týden na návštěvě ČR. Požadavky na přechodná období pro zpracovatele bylo přitom možné podávat do 30. června letošního roku.

Přechodná období podle Holejšovského znamenají výjimku z části legislativy, která již bude plně harmonizována s EU, a to pouze pro ty, kdo o ni požádají. "Musejí ovšem doložit, že jsou schopni k vyjednanému datu podmínky splnit," zdůraznil Holejšovský. To, že by se odložila účinnost, se podle něj nemůže ale vztahovat na výjimky ze zásadních hygienických požadavků, ale například z požadavků na technologii. Podle Jeana-Louise Dubyho je možné jednat o platnosti přechodných obdobích do roku 2005, ale i déle.

SVS tedy podle Dubna o možnosti využít přechodných období znovu informuje ty, kdo budou o těchto záležitostech vyjednávat. "Je třeba si uvědomit, že zřeknutí se možnosti žádat o přechodná období sice vypadá politicky velmi pěkně, ale v okamžiku vstupu ČR bude platit legislativa EU pro všechny, a to bude znamenat pro některé podniky konec - pro ty, pro něž bude platit přechodné období jen omezení pouze na domácí trh s nemožností zúčastnit se společného evropského trhu," konstatoval Duben.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist