https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-pozaduje-vice-penez-na-bezpecnost-potravin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS požaduje více peněz na bezpečnost potravin

24.7.2002 18:18 | PRAHA (ČIA)
O 10 milionů korun bude podle názoru Státní veterinární správy ČR (SVS) nutné v příštím roce zvýšit prostředky letos určené na zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

Letos má přitom SVS na dozor nad zdravotní nezávadností surovin a potravin živočišného původu v oblasti ochrany veřejného zdraví, hygieny a ekologie z rozpočtu ministerstva zemědělství celkem 40 milionů korun. " Z této částky činí 28 milionů korun monitoring cizorodých látek. Jeho výsledky pravidelně každoročně předáváme do Bruselu a systém tohoto monitoringu je základní podmínkou pro vývozy produktů živočišného původu, a to nejen do zemí EU. To, co zbývá do 40 milionů korun, jsou prostředky na veterinární dozor v chovech, dozor ve zpracovatelských závodech a v tržní síti, kde se se surovinami a s potravinami živočišného původu manipuluje," konstatoval Duben.

Oproti loňskému roku jsou ale podle Dubna prostředky vynaložené letos na zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin o mnoho vyšší. "Projevily se zde totiž náklady na kontrolu dovozů surovin a potravin živočišného původu, náklady na vyšetřování prasat na trichinelózu trávicí metodou a další," upozornil mluvčí. SVS se nicméně bude letos snažit s přidělenými prostředky vyjít, na příští rok ale bude žádat o navýšení této částky o zmíněných 10 milionů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist