SVS prověří nezávislost akreditovaných laboratoří
"Laboratoře, které posuzují zdravotní nezávadnost potravin a chtějí, aby jejich výsledky v určitých případech mohly být využity jako podklad pro rozhodování státního veterinárního dozoru, musejí být akreditované. Akreditaci v tomto případě uděluje Český institut pro akreditaci. Takové laboratoře musejí mimo jiné prokázat i nezávislost, to znamená nezávislost na zpracovatelských podnicích, jejichž výrobky vyšetřují," konstatoval Duben.
Problémů s nezávislostí vyšetřování potravinářských výrobků se týkal i odborný seminář, který pořádala v polovině června Evropská komise v Bruselu, a kterého se zúčastnil také ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský. Účastníci semináře přitom konstatovali, že zdravotně nezávadné potraviny živočišného původu na pultech obchodů procházejí v průběhu výroby celou řadou kontrol, od kontroly suroviny přes kontrolu kvality a zdravotní nezávadnosti jejich zpracování až po kontrolu způsobu jejich prodeje. Podle Holejšovského záleží na všech stupních kontroly a "je nutné vždy dbát na to, aby laboratorní vyšetřování potravin bylo prováděno na vysoké odborné úrovni a v laboratořích, které jsou zcela nezávislé na jejich výrobci."
reklama