https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-uz-nema-penize-na-testovani-skotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS už nemá peníze na testování skotu

7.8.2001 17:22 | PRAHA (ČIA)
Ačkoli Státní veterinární správa ČR (SVS) dosud utratila za vyšetření skotu na nemoc šílených krav přes 36 milionů korun, do současné doby neobdržela ze státního rozpočtu na tyto účely žádné peníze. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

"SVS zatím hradila vyšetřování z částky vyčleněné na státní veterinární dozor, která je zhruba dvojnásobná (61 milionů), přičemž v této částce nebylo počítáno s vyšetřováním na BSE v současném rozsahu. Z předběžných jednání vyplývá, že státní rozpočet bude monitoring BSE stát mnohem více než 100 milionů korun a SVS byla ubezpečena, že letos s pokrytím těchto vyšších nákladů může počítat. Nyní je částka vyčleněná na státní zakázku na celý rok prakticky vyčerpána," informoval Duben.

K 6. srpnu přitom bylo podle jeho údajů od letošního prvního února vyšetřeno 32 768 zvířat, z toho 25 411 starších než 30 měsíců. Za státní peníze bylo vyšetřeno 22 926 vzorků. "Půjde-li to tímto tempem, do konce roku bude vyšetřeno letos kolem 80 tisíc kusů poraženého skotu," informoval Duben.

Doposud jeden pozitivní kus, ale i případně několik pozitivních zvířat potvrzuje podle SVS předpoklad, že riziko výskytu nemoci šílených krav je v ČR minimální a opatření, která byla v uplynulých letech veterinární správou přijata, byla účinná.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist