https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-v-britanii-opet-hrozi-slintavka-a-kulhavka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS: V Británii opět hrozí slintavka a kulhavka

27.2.2002 18:30 | PRAHA (ČIA)
Státní veterinární správa ČR (SVS) má potvrzeno z Evropské komise, že ve Velké Británii bylo vysloveno podezření na slintavku a kulhavku u dvou ovcí na farmě v Severním Yorkshiru. Dnes o tom informoval ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský.
 

Podle údajů, které má SVS k dispozici, bylo zatím první vyšetření negativní, výsledky druhého vyšetření, kterým se podezření prokáže nebo vyvrátí, budou k dispozici údajně do čtyř dnů. Přenos nákazy do ČR přitom podle Holejšovského nehrozí. "Zákazy dovozu z Britských ostrovů v souvislosti s loňskou epidemií slintavky a kulhavky Státní veterinární správa dosud neodvolala," zdůraznil Holejšovský.

Z toho důvodu také podle něj SVS nechystá žádná nová ochranná opatření. "Ochranná opatření na hranicích bychom přijali jen tehdy, pokud by se podezření potvrdilo a došlo by k enormnímu rozšíření slintavky a kulhavky na ostrovech, podobně jako tomu bylo v loňském roce. A samozřejmě také v souladu s případnými opatřeními, která by přijaly členské země EU," konstatoval Holejšovský.

Předjarní období je přitom podle SVS pro šíření slintavky a kulhavky zvláště nebezpečné. "Slintavka a kulhavka se probouzí právě v tomto období a ožívá také obchod s ovcemi," připomněl ředitel.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist