https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-vydala-zakaz-dovozu-masokostnich-moucek-z-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS vydala zákaz dovozu masokostních mouček z EU

27.11.2000 18:11 | PRAHA (ČIA)
Státní veterinární správa ČR (SVS ČR) s účinností od dnešního dne vydala zákaz dovozu masokostních mouček z členských zemí Evropské unie (EU). Tím se podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele SVS ČR, rozšiřuje dosavadní zákaz dovozu masokostních mouček z Velké Británie, Francie a Portugalska na ostatní členské státy EU. Současně platí zákaz dovozu masokostní moučky ze Švýcarska. SVS tak reaguje na rozšíření nemoci šílených krav v některých členských zemích EU, zejména ve Francii.
 

Masokostní moučku vyrábějí v České republice asanační podniky, dnes soukromé podnikatelské subjekty, za zvýšeného dozoru SVS ČR a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského . Surovina je podle vyjádření SVS zpracovávána při teplotě 133 C, tlaku 3 barů po dobu 20 minut, přičemž kousky tkání zpracovávaných při těchto parametrech nesmějí být větší než 50 mm. Obě zmíněné instituce navíc kontrolují správnou evidenci plnění těchto podmínek příslušnými asanačními podniky.

Asanační podniky vyrábějící masokostní moučku mají navíc povinnost označovat obaly s masokostní moučkou oznámením, že nesmí být zkrmovány přežvýkavcům.

Podle informací SVS ČR nejsou masokostní moučky v ČR dodávány do prodejen s krmivem pro zvířata. Jsou dodávány pouze do registrovaných mísíren krmných směs a do mísíren směsí zemědělských podniků. Vždy jsou však doprovázeny upozorněním, že masokostní moučka se smí zkrmovat pouze prasatům a drůbeži, naopak se nesmí zkrmovat skotu a ostatním přežvýkavcům. Ačkoli SVS ve spolupráci s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským znásobila dozor na dodržováním příslušných povinností asanačními podniky, jde prý o čin předběžné opatrnosti, neboť na základě dosavadních šetření lze říci, že masokostní moučky u nás vyráběné jsou z hlediska nebezpečí nemoci šílených krav (BSE) bezpečné. Zkrmování masokostní moučky skotu a ostatním přežvýkavcům je v ČR zakázáno od roku 1991.

Česká republika proto zažádala prostřednictvím SVS ČR Evropskou komisi o zařazení mezi země s nulovým nebo minimálním rizikem výskytu bovinní spongiformní encefalopatie (BSE) - nemoci šílených krav. Výsledek je očekáván. Podle vyjádření Josefa Holejšovského by České republice stačilo označení země prozatímně prosté BSE. V České republice se prozatím neobjevil žádný případ onemocnění BSE.

V posledních dnech se ve státech Evropské unie šíří panika v souvislosti s náhlým rozšířením nemoci šílených krav a její obdoby Creutzfeldt-Jakobovy choroby zejména ve Francii. Objevily se rovněž případy ve španělské provincii Galicia. Ministři zemědělství zemí Evropské unie proto v úterý 21. listopadu rozhodli, že od 1. ledna 2001 musí být v ohrožených státech testován všechen dobytek starší 30 měsíců.

Nemoc šílených krav se poprvé objevila v roce 1984 ve Velké Británii. Jde o nervové onemocnění hovězího dobytka, které způsobují priony. Priony jsou jednoduché bílkoviny, které jsou normálně obsaženy v těle zvířat, degeneraci mozku vyvolávají jen ve změněné podobě (pokud zvíře bylo krmeno směsí obsahující masokostní moučky vyrobené za nízké teploty) tím, že ničí buňky v nervové tkáni.

Do letošního roku bylo zaznamenáno celkem 180 000 případů BSE ve Velké Británii, 85 případů v Portugalsku, 99 ve Francii, 57 v Irsku, 31 ve Švýcarsku, osm v Belgii a jeden v Dánsku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist