https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svs-zacina-pocitovat-nedostatek-penez-i-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SVS začíná pociťovat nedostatek peněz i lidí

15.5.2002 17:59 | PRAHA (ČIA)
Provozy vyžadující nepřetržitý nebo vícesměnný veterinární dohled nebude zřejmě v budoucnosti schopna pokrýt Státní veterinární správa ČR (SVS), neboť nebude mít peníze na zaplacení potřebného počtu lidí. Dnes o tom informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

Podle SVS neustále přibývá kontrolních míst pro veterinární dozor, například v nově zřizovaných provozech obchodních řetězců, které mají své bourárny a zpracovny, a místně příslušné veterinární správy jsou žádány o "dohled". V budoucnosti navíc přibude dozor nad hodnocením masa systémem SEUROP, který byl rovněž přidělen SVS. "Málokdo si také uvědomuje, že veterinární správy zajišťují dozor na všech výstavách zájmových zvířat, psů, koček, holubů, králíků, samozřejmě hospodářských zvířat, na svodech zvířat i závodech, například dostizích," konstatoval Duben.

Problémem je i to, že věkový průměr státních veterinárních lékařů je nad 50 let a za odcházející do důchodu se nedaří přijímat odpovídající náhradu. "Nástupní plat je hluboko pod celostátním průměrem, navíc je třeba si uvědomit, že nemalou část ze státního rozpočtu přidělených peněz padne na zajištění vícesměnného provozu na jatkách a v bourárnách a na pohraničních veterinárních stanicích," popisuje situaci Duben.

S přechodem na krajský systém řízení pracovníků veterinárního dozoru dozorových míst nejenže podle SVS neubude, ale se vzrůstajícími požadavky spojenými s větším důrazem na kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu bude nutné personálně tento dozor posílit. "To bude ale možné tehdy, bude-li SVS navýšen počet pracovníků a budou-li jí přiděleny příslušné mzdové prostředky," zdůraznil Duben.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist