https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-alpy-prijdou-o-ledovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Alpy přijdou o ledovce

12.12.2006 02:02 | PRAHA/CURYCH (EcoMonitor)
Pokud budou ledovce tát současným tempem, na konci století budou švýcarské Alpy už úplně bez ledu, píše Swissinfo. Jen během letošního roku se ledovce zmenšily o čtyři procenta, zjistili vědci ze švýcarského Federálního technologického institutu v Curychu.
 

švýcarské alpy
Pokud budou ledovce tát současným tempem, na konci století budou švýcarské Alpy už úplně bez ledu.
Foto: Jan Stejskal/EkoList
"Během následujících deseti let odtaje okolo 20 procent ledu," říká glaciolog Martin Funk. Podle měření provedených letos v období srpna až října ztratily ledovce 2,5 metru na tloušťce. Například ledovec Aletsch ustoupil o 50 metrů. Ledovec Trift také tál, ale méně dramaticky než v předcházejících letech. Nejnovější výsledky ukázaly, že uplynulé léto bylo pro ledovce skoro stejně zhoubné jako výjimečně horký rok 2003, píše Swissinfo.

Vědci zároveň upozorňují na to, že se pod ledovci zvětšují jezera z roztátého ledu. Když do takovéhoto jezera spadne obrovský ledový blok, může dojít k záplavám v údolí pod ním, varují. Tání ledovců zatím ještě nemá významnější dopad na flóru a faunu Alp. Ale změny alpských ekosystémů se v budoucnu dají očekávat. Vědci se rovněž obávají, že některá horská údolí přijdou o zdroje vody, píše Swissinfo. Tento trend je nevratný a může vést k tomu, že všechny horské regiony (až na několik málo výjimek ve výšce kolem 4 000 m) budou bez ledu.

Podle Martina Funka může pomoci zakrývání ledovců, jak se v posledních letech zkouší. Avšak tato metoda se nedá uplatnit na velkých plochách. Za jedinou reálnou možnost proto považuje snížení emisí oxidu uhličitého. "I kdybychom však začali snižovat emise dnes, zlepšení se neprojeví hned," řekl podle Swissinfo Martin Funk a dodal, že je těžké předpovídat budoucí vývoj, protože se mohou vyskytnout nepředvídatelné události, například erupce sopky. To by vedlo k poklesu teplot kvůli jemným časticím v atmosféře, které sníží intenzitu slunečních paprsků.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 8. 12. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist