https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-dejme-vic-penez-do-obnovitelne-energie-vyzyvaji-svycari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Dejme víc peněz do obnovitelné energie, vyzývají Švýcaři

30.1.2006 10:42 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Na rozvoj obnovitelných forem energie by se mělo dávat více finančních prostředků, vyzval na ženevské konferenci o klimatu švýcarský ministr životního prostředí Moritz Leuenberger ostatní země. Jeho slova odstartovala mezinárodní kampaň zaměřenou na zlepšení informovanosti o příčinách a důsledcích globálního oteplování, napsal zpravodajský server Swissinfo.
 

Solární panel na střeše pražské ČVUT
Na rozvoj obnovitelných forem energie by se mělo dávat více finančních prostředků, říkají Švýcaři.
Foto: Martin Mach/EkoList
Ministr Leuenberger zdůraznil, že je na regionech samých, aby se v zavádění udržitelných způsobů získávání energie snažily získat vedoucí roli, a dodal, že mohou mít z lokálních zdrojů obnovitelné energie "ohromné zisky".

Minulé pondělí byl v Ženevě na pětidenní konferenci o dopadu klimatických změn představen program "Planet Climate", který je podpořen švýcarským Federálním úřadem pro energetiku a Světovou meteorologickou organizací. V zahajovací den konference varovalo několik předních švýcarských vědců, že globální oteplování způsobené emisemi skleníkových plynů znamená pro planetu stále větší hrozbu, píše Swissinfo.

Obavy shrnul Martin Beniston, vedoucí katedry věd o Zemi na univerzitě ve Fribourgu. Varoval, že smrtící vlna veder, jež v roce 2003 zabila odhadem více než 25 000 lidí, byla předzvěstí toho, co nás čeká. Prohlásil, že koncem století by mohly teploty ve Švýcarsku pravidelně dosahovat až 35 °C, a dodal, že klimatické změny pravděpodobně povedou ke kombinaci suchých období a průtrží mračen způsobujících povodně.

Antoine Guisan z katedry ekologie a evoluce na univerzitě v Lausanne na konferenci řekl, že globální oteplování má již nyní na ekosystémy znatelný vliv. Podle jeho slov přichází nyní jaro do Švýcarska o 12 dní dříve než před půl stoletím a v jižnějších švýcarských regionech se začínají objevovat exotické rostlinné druhy.

Jürg Luterbacher, vědec z univerzity v Bernu, prohlásil, že zrychlený vzestup teplot není možno vysvětlit ani sluneční, ani vulkanickou aktivitou. "Není pochyb, že za globální oteplování mohou skleníkové plyny," cituje jeho slova Swissinfo.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 23. 1. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist