https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-do-evropy-se-stehuji-cizi-pavouci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Do Evropy se stěhují cizí pavouci

26.11.2007 08:21 | PRAHA/ŽENEVA (Ecomonitor)
Švýcarští vědci varují před invazí pavouků. Za posledních 150 let expanze globálního obchodu bylo do Evropy bezděčně zavlečeno mnoho pavouků větších, než jsou domácí druhy, napsal server Swissinfo.
 

Podle Wolfganga Nentwiga a jeho kolegů z Bernské univerzity si za posledních 150 let našlo cestu do Evropy 87 cizích pavoučích druhů. "Část této invaze tvoří druhy vracející se do oblastí, které opustily během poslední doby ledové," řekl pro Swissinfo Nentwig. "To je velmi pomalý proces, protože zvířata urazí nejvíce asi jeden kilometr za rok," dodal.

Roli hraje ale i rychlejší tempo obchodu v posledních letech, protože se zkracuje přepravní doba, kterou musí tito "černí pasažéři" přežít. "Cestu přežijí ti největší a nejodolnější pavouci," říká Nentwig, "avšak je třeba upozornit na to, že tato zvířata jsou jen několik milimetrů velká."

S novými pavouky se jako první setkávají dělníci v docích, píše Swissinfo. Jedním z příkladů pozorovaných v různých částech světa je jihoamerický "banánový" pavouk, docela agresivní živočich, který dovede ošklivě kousnout a přicestoval přichycen na ovoci. "Tito pavouci byli přemístěni zároveň s banánovými trsy, ve kterých žijí spolu s dalšími živočichy, jako jsou plazi a hmyz," doplňuje Nentwig. Podle něj se to ale už nestává, protože se změnil způsob přepravy.

Mnoho zavlečených druhů pavouků pochází z Asie, protože klimatické podmínky ve středních částech tohoto regionu jsou často podobné klimatu kontinentální Evropy. Obchodní cesty jsou relativně krátké a mezi oběma regiony funguje častá letecká doprava. Z Jižní Ameriky přišly tři druhy, z Austrálie a Nového Zélandu další čtyři. Nentwig ale varuje, že na cestě do Evropy může být více druhů. "Oteplování klimatu jistě proces invaze zrychlí," tvrdí vědec a dodává, "poskytne totiž cizím pavoukům mnohem vhodnější podmínky pro osídlení."

Výsledky studie Bernské univerzity jsou spíše opatrné, protože pavouci nejsou hlavní oblastí jejich výzkumu. Nentwig však vypočítal, že se každý rok v Evropě usídlí minimálně jeden nový pavoučí druh, píše Swissinfo. I lidé možná brzy budou s novými příchozími sdílet svůj životní prostor. Tři čtvrtiny těchto pavouků totiž preferují žít na předměstích a v budovách, což zvyšuje pravděpodobnost kousnutí. Budeme tedy muset v budoucnu kontrolovat sedátko na záchodě a vyklepávat boty před smrtelně nebezpečnými australskými snovačkami? "V Evropě? Určitě ne," směje se Nentwig.

Podle článku Scotta Cappera na serveru Swissinfo ze dne 22. 11. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist