https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-glaciologove-budou-zkoumat-tajici-ledovec-v-gronsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Glaciologové budou zkoumat tající ledovec v Grónsku

5.3.2007 08:42 | PRAHA/CURYCH (EcoMonitor)
V rámci Mezinárodního polárního roku, který je podporován OSN, bude asi 50 000 lidí pracovat na 228 vědeckých projektech týkajících se polárního světa. Švýcarští glaciologové budou zkoumat ledovce v Grónsku, píše Swissinfo.
 

Martin Lüthi, glaciolog z Federálního technologického institutu v Curychu , pojede v polovině května zkoumat ledovec Jakobshavn v západním Grónsku. "Největší změny světového klimatu přijdou v příštích desetiletích právě z polárních oblastí," řekl Lüthi pro Swissinfo. "Polární oblasti jsou totiž kolébkou všech bouří. Pokud zde nastanou velké změny, ovlivní to počasí na celém světě." Lüthi a jeho kolegové budou pomocí GPS zaměřovat, jak se ledovec posunuje směrem k moři. Za posledních pět let se rychlost pohybu ledovce zvýšila z jednoho metru za hodinu na dva metry za hodinu.

"Chceme se pokusit zjistit, co způsobilo zrychlení tohoto pohybu, jaký to bude mít dopad a jak se situace bude dále vyvíjet," řekl Lüthi. Vědci se domnívají, že pohyb vzniká tím, jak teplé mořské proudy rozpouštějí okraj ledovce. Teplota v Arktidě stoupá, protože voda a půda, kde již led roztál, absorbují více tepla než led či sníh. Antarktida zůstává chladnější, protože má mnohem větší objem ledu. "Největší dopad takové rychlosti pohybu spočívá v tom, že do moře teče víc a víc ledu, což ovlivní hladinu oceánů. Grónsko přispívá ke zvýšení hladiny moří pěti až deseti procenty," uvedl podle agentury Lüthi. Pokud by ledové kry v Grónsku a Antarktidě roztály, zvýší se hladina oceánů, což ohrozí mnoho měst, jako je Tokio a New York, a také korálové ostrovy v Tichém oceánu.

David Carlson, ředitel programového oddělení Mezinárodního polárního roku , říká, že ledové "konce" naší planety byly dlouho přehlíženy, píše Swissinfo. "Tato část planety má problémy a potřebuje, abychom jí věnovali zvýšenou pozornost." A Lüthi dodává: "Mezinárodní polární rok je velice důležitý, protože soustředí globální pozornost a umožňuje jednotlivým výzkumným týmům zpracovávat velké projekty, o kterých by mohly normálně jen snít."

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 1. 3. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist