https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-letokruhy-stromu-ukazuji-ze-prsi-cim-dal-vice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Letokruhy stromů ukazují, že prší čím dál více

3.5.2006 09:27 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Švýcarští vědci zjistili, že v mnoha částech světa se během 20. století významně zvýšilo množství dešťových a sněhových srážek. Na základě dat získaných z letokruhů stromů by chtěli sestavit klimatický model, který by dokázal předpovídat sucha či povodně, napsal server Swissinfo.
 

"Objevili jsme, že pomocí izotopů kyslíku v letokruzích stromů dokážeme rekonstruovat průběh srážek za poslední tisíciletí," řekla pro Swissinfo vědecká pracovnice Kerstin Treydteová. Podle ní došlo v 19. a 20. století k daleko většímu nárůstu vodních srážek, než tomu bylo v předchozích staletích.

Avšak tato tvrzení se zatím nedají zevšeobecnit pro celou planetu. Vědci pracovali v severním Pákistánu v nadmořské výšce okolo 4000 m a zkoumali více než tisíc let staré jalovce rostoucí v tvrdém, kamenitém terénu. Ty získávají vodu jedině z deště, protože poblíž není žádná řeka ani potok. Když prší, stromy nasávají kyslík a ukládají jej do celulózy v letokruzích, píše Swissinfo. "Z dlouhodobého pohledu se zdá, že došlo k nárůstu vodních srážek nebo vzdušné vlhkosti, zatím je to však prokázáno pouze na místní, případně regionální úrovni," řekla Kerstin Treydteová. Podle ní by to mohlo znamenat, že se spolu s globálním oteplováním zintenzivňuje také hydrologický cyklus, protože čím je vzduch teplejší, tím více vodní páry je schopen pojmout.

Je tedy svět nejen teplejší, ale i vlhčí? "Ne tak docela," upřesnila Treydteová. "Zatím máme příliš málo dat. Také je třeba říci, že srážky ovlivňuje složitý klimatický komplex. V některých částech světa množství srážek roste, v jiných oblastech jich naopak ubývá," vysvětlila a dodala, že pro získání přesnějších dat bude potřeba vytvořit síť srážkových rekonstrukcí z celého světa.

"Například nyní máme data z Himálaje, ale určitě by bylo zajímavé zjistit, jak to bylo se srážkami ve Švýcarsku a v Alpách. V současné době se na 25 stanovištích v Evropě zkoumá historie vodních srážek na základě izotopů kyslíku v letokruzích," dodala podle Swissinfo Kerstin Treydteová.

Podle článku Thomase Stephense na serveru Swissinfo ze dne 26. 4. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist