https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-pocet-zvirat-se-v-roce-2008-snizil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Počet zvířat se v roce 2008 snížil

30.12.2008 09:47 | PRAHA/BERN (Ecomonitor)
Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se ve Švýcarsku letos snížily populace několika druhů zvířat. WWF to uvedl ve své zprávě o prohrách a výhrách na poli ochrany ohrožených druhů zvířat a rostlin za rok 2008.
 

Králík divoký (Oryctolagus cuniculus).
Králík divoký (Oryctolagus cuniculus).
Foto: Eric Steinert/Wikimedia Commons

Environmentální organizace uvedla, že Švýcarsko ztratilo populaci divokého medvěda hnědého. Medvědi podle serveru Swissinfo migrovali do Rakouska, nebo byli zabiti, když se příliš přiblížili k lidským obydlím.

Ve Švýcarsku je vzácný již i králík divoký. Místní zpravodajský server Swissinfo uvádí, že důvodem poklesu jejich počtu je epidemie a urbanizace, jakož i pětadevadesátiprocentní snížení jejich populace napříč Evropou probíhající od roku 1950.

Za pozitivní zprávu Swissinfo považuje to, že se do švýcarských řek vrátil po téměř padesáti letech losos. Přibližně 40 procent veškerých druhů zvířat a rostlin je ale naopak ohroženo, doplňuje zpráva WWF.

Mezi prohry roku 2008 patří stav tuňáka obecného, který je na pokraji vyhynutí. Světový fond na ochranu přírody vyzval lidi, aby přestali jíst ryby, které jsou distribuovány firmami Migros a Coop, největšími místními maloobchodníky.

Jinde ve světě se od roku 1997 naopak díky programu na jejich ochranu zvýšila populace nosorožců z 11 000 na 18 500. Obavy o počty goril se zase zklidnily poté, co bylo v severním Kongu objeveno jejich velké uskupení.

Podle článku Species numbers wane in 2008 vydaného na serveru Swissinfo.ch dne 29. prosince 2008



reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist