https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-spotrebu-energie-je-mozne-snizit-na-tretinu-tvrdi-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Spotřebu energie je možné snížit na třetinu, tvrdí ekologické organizace

11.5.2006 09:26 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Ochránci životního prostředí chtějí, aby Švýcarsko do roku 2050 snížilo svou spotřebu energie o dvě třetiny. Minulý týden publikovali studii, jak chtějí tohoto cíle dosáhnout. Pomoci mají úsporné technologie a snížení objemu dopravy na silnicích, napsal server Swissinfo.
 

Organizace Greenpeace, WWF a Švýcarská asociace pro dopravu a životní prostředí ve své studii "Energetická perspektiva 2050" napsaly, že se neuvěřitelným množstvím energie plýtvá. A přestože světu hrozí nedostatek surovin, spotřeba ropy, zemního plynu a uhlí nadále stoupá. To navíc způsobuje oteplování klimatu, povodně, bouře a tání ledovců. Proto se podle zmíněných organizací musí zvýšit energetická účinnost a ve větší míře by se měly používat i obnovitelné zdroje.

Studie se zabývá otázkou, kolik energie by bylo možné ušetřit za pomoci existujících úsporných opatření a také přechodem na obnovitelné zdroje, píše Swissinfo. Autoři předpokládají, že okolo roku 2012 bude existovat daň na veškerou energii (podobná dani na emise oxidu uhličitého), dále přísné normy na elektrická zařízení a energetické standardy na výstavbu i rekonstrukce budov. Výsledek by stál za to, do roku 2050 by se totiž spotřeba energie snížila ze současných 6 kW na 3,5 kW na osobu *). Díky tomu by podle studie nebylo potřeba budovat nové plynové ani jaderné elektrárny a ušetřilo by se okolo 8,1 miliardy dolarů.

Ekologické organizace jdou však ještě dál, píše Swissinfo. Jejich snem je tzv. "Dvoukilowatová společnost", která na osobu využívá příkon 1,5 kW z obnovitelných zdrojů a 0,5 kW z fosilních paliv. Dodatečnými kroky by mohl být uspořen ještě další 1 kW, například pomocí lepších technologií u motorových vozidel a lepší izolací budov.

Další opatření zahrnují snížení objemu dopravy na silnicích. Toho může být dosaženo zvýšením obsazenosti automobilů a omezením jejich používání v obytných oblastech. Ekologické organizace si však nedělají žádné iluze, že by dosažení cíle "Dvoukilowatové společnosti" bylo snadné, napsal server Swissinfo.

*) Poznámka redakce: Spotřeba energie udávaná ve wattech je míněna jako trvalý příkon, který je potřebný pro zajištění energetických potřeb jednoho obyvatele. Pro zjištění spotřeby energie na obyvatele například v kilowatthodinách za rok je třeba dané číslo vynásobit počtem hodin v roce (8760), tedy např. 6 kW x 8760 hodin = 52 560 kWh.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 4. 5. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist