https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-svycari-chteji-ekologicka-auta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Švýcaři chtějí ekologická auta

6.3.2006 09:57 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Stále více aut ve Švýcarsku jezdí na zemní plyn a poptávka po hybridních autech je dokonce tak velká, že na ně zájemci čekají i několik měsíců. Zájem o "ekoauta" roste, důvodem jsou obavy ze znečištění ovzduší a o budoucí zdroje energie a také rostoucí ceny paliv, píše Swissinfo.
 

Auta s hybridním pohonem, na elektřinu, na palivové články, na zemní plyn a etanol jsou velice důležitým tématem letošního ženevského autosalonu. Budou vystavena zhruba ve dvaceti stáncích. "Lidé stále víc a víc přemýšlejí o budoucích zdrojích energie. Tady v Ženevě pozorujeme stálý vzestup zájmu o toto téma. Nikdo se mu nevyhne - je to velice důležité," řekl pro Swissinfo Henri Scheidegger, vedoucí sekretariátu ženevského autosalonu.

Jedním z vystavujících bude také EcoCar, který představí čtyři auta na zemní plyn, dvě s hybridním pohonem (benzín/elektřina) a dvě auta na elektřinu. Všechny se již ve Švýcarsku dají koupit a prodávají se rychleji, než se vyrábějí. Na jeden z jejich hybridních modelů - Toyotu Prius II - se prý v současné době čeká pět měsíců. Auta s hybridním pohonem kombinují natankované palivo a elektřinu. Podle výrobců tak vzniká méně emisí a provoz aut je ekonomičtější. Ve Švýcarsku je nyní registrováno okolo 2 500 aut s hybridním pohonem, koncem roku 2004 jich bylo 1000.

Podle Švýcarské asociace pro elektrická a úsporná vozidla je Švýcarsko již tradičně mezi prvními v Evropě, co se týče zájmu o nové technologie v automobilovém průmyslu. Švýcarský trh je však bohužel malý, píše Swissinfo. Susanne Wegmannová z Asociace sdělila, že z 1500 aut Toyota Prius I prodaných v Evropě jich Švýcaři koupili třetinu.

Japonci vystavují na autosalonu další dvě auta s hybridním pohonem: Lexus RX 400h - tohoto modelu se ve Švýcarsku prodalo od června již 275 kusů, a Lexus GS 450h – tento model bude v prodeji ještě letos. V Ženevě bude také poprvé mimo "rodné" Švédsko předveden nový Saab jezdící na etanol.

Podobný zájem je možno pozorovat také o auta s pohonem na zemní plyn. Ve Švýcarsku jich nyní jezdí kolem dvou tisíc. Oproti Itálii, kde jezdí na zemní plyn 400 000 aut, je to sice málo, ale asociace E'mobile si je jistá, že se jí podaří přesvědčit Švýcary, aby na plyn přešli, protože je o 40 procent levnější než benzín. "V Itálii je tradice jezdit na zemní plyn mnohem delší než ve Švýcarsku a ceny zemního plynu jsou tam nižší až o 50-60 procent," řekl agentuře Serge Savary, marketingový ředitel společnosti Gasmobil. "Mentalita Italů je odlišná. Oni se prostě chtějí dostat z bodu A do bodu B co nejlevněji a na modelu auta jim nezáleží. Švýcarský spotřebitel chce všechno: nízkou cenu, silný motor, prostor. Měli bychom to změnit."

Savary dále řekl, že mnoho motoristů nutí přemýšlet o levnějších a čistších palivech rostoucí ceny pohonných hmot a znečištěné ovzduší. Podle něj budou auta na zemní plyn ve Švýcarsku patrně atraktivnější od poloviny roku 2007, kdy vláda hodlá snížit daň na plyn. Rovněž se objevují stížnosti na nedostatek čerpacích stanic. Gasmobil však tvrdí, že jich je víc než dost na to, aby motoristé mohli přejet celou zemi, aniž by jim palivo došlo. Ve Švýcarsku je nyní 60 čerpacích stanic na zemní plyn a příští rok by jich mělo být okolo sta. Serge Savary dodal, že při nárazových zkouškách automobilů se ukázalo, že nádrže se zemním plynem jsou dokonce bezpečnější než nádrže s benzínem a naftou.

Podle článku Adama Beaumonta na serveru Swissinfo ze dne 2. 3. 2006


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist