https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-svycari-maji-nejuspornejsi-auto-na-vodikovy-pohon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Švýcaři mají nejúspornější auto na vodíkový pohon

27.7.2005 09:07 | PRAHA/CURYCH (EcoMonitor)
Auto na vodíkový pohon, které sestrojili švýcarští vědci, vytvořilo nový světový rekord v úspornosti spotřeby paliva. Na zdolání pětadvacetikilometrového zkušebního okruhu totiž spotřebovalo pouhý gram vodíku, píše švýcarský deník Swissinfo.
 

O titul nejúspornějšího vozidla v závodě nazvaném Shell Eco-Marathon soupeřilo 25 aut, která jela průměrnou rychlostí 30 km/h. Vítězné auto, PAC 11, pochází ze Švýcarska a sestrojili ho studenti strojního inženýrství z Federálního technologického institutu v Curychu.

K vítězství v závodě vozidlu napomohl také aerodynamický tvar. Podle Swissinfo je auto PAC 11 necelé tři metry dlouhé a podobá se závodnímu bobu s koly. Auto při závodě řídila drobná řidička Fanny Freiová, která váží 45 kilogramů. V kabině vozidla musela ležet se zvednutou hlavou, aby mohla sledovat kontrolní panely, pomocí nichž udržovala optimální rychlost a minimalizovala spotřebu vodíku.

Vodík do motoru jde ze dvou litrových vodíkových zásobníků uložených ve vozidle vzadu, v každém je stlačeno 11 litrů plynu. Protože je vodík vysoce explozivní, musel se systém před použitím podrobit náročným testům. V případě havárie by podle Floriana Kolba, konstruktéra zásobníků, vodík stihl uniknout dříve, než by došlo k výbuchu.

Hlavním sponzorem vývoje auta PAC 11 byl švýcarský Federální energetický úřad, který se snaží podporovat energeticky úsporné systémy a obnovitelnou energii. Odborníci na racionální využívání energie se však domnívají, že se ve Švýcarsku budou auta s vodíkovým pohonem vyrábět na komerční bázi až za desítky let, protože se vodík nevyrábí průmyslově a není snadné jej skladovat, píše Swissinfo.

Podle článku Julie Huntové v Swissinfo ze dne 25. 7. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist