https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-svycari-nechteji-zit-s-medvedy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Švýcaři nechtějí žít s medvědy

19.4.2006 09:48 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Loni v červenci byl ve Švýcarsku několikrát spatřen medvěd hnědý. Okamžitě se z něj stala celebrita, protože naposledy byl v zemi viděn v roce 1904. Švýcarské úřady nyní nechaly vypracovat strategii, jak co nejlépe sladit zájmy medvědů a lidí, napsal server Swissinfo.
 

“Medvědí strategie“ definuje opatření, která je třeba zavést, ocitne-li se na švýcarském území medvěd. Jedná se zejména o medvěda postrádajícího přirozený strach z člověka, ten je potenciálně nebezpečný. Dokument se však stal předmětem ostrých kritik. "Koexistence vlků, medvědů a lidí v krajině je pouhou iluzí," prohlásila organizace zastřešující komunity z horských oblastí Švýcarska a dodala, že reintrodukce velkých masožravců přinese pouze neřešitelné problémy.

Ředitel Švýcarské asociace chovatelů ovcí podle Swissinfo řekl, že pro medvědy prostě není v hustě zalidněném Švýcarsku místo. Skeptický je také postoj úřadů v kantonu Valais, nelíbí se jim navržená kategorizace medvědích návštěvníků. Ti jsou rozděleni na zdrženlivé, škodící, problémové a vysoce rizikové.

Minulý rok přišel medvěd do Švýcarska z italské oblasti Trentino, která leží zhruba 70 km od hranic. Během prvních týdnů svého pobytu na švýcarském území vzbudil mnoho polemik, zabil jedno tele a něco přes dvacet ovcí. V debatě o zvířatech také několikrát zazněla otázka, kolik bude "medvědí management" stát peněz. Asociace chovatelů ovcí požaduje, aby byla kromě škod způsobených medvědy placena z veřejných prostředků také preventivní opatření.

Nikoho nepřekvapilo, že sdružení lovců na výskyt medvěda zareagovalo požadavky zmírnit regulaci lovu zvěře. Podle lovců by měl být medvědům povolen výskyt v přesně definovaných oblastech. Mimo tyto oblasti by měli být považováni za lovnou zvěř. Podle švýcarských zákonů je povoleno zastřelit zvíře, které působí škodu. „Medvědí strategie“ jde do větších detailů a stanovuje druhy a rozsahy škod, při kterých se bude proti medvědům zasahovat. Švýcarské úřady mají právo nechat zastřelit vlka nebo rysa, působí-li závažné škody na hospodářských zvířatech. V případě medvědů to ale nebude povoleno, doporučena jsou preventivní opatření.

Medvědi nacházejí zastání jedině u ochránců zvířat. Největší švýcarská organizace ochrany přírody Pro Natura vyjadřuje přesvědčení, že lidé a medvědi spolu mohou vyjít. Nejdůležitější prý je, aby byli lidé informováni, jak se vůči medvědům správně chovat, píše Swissinfo.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 15. 4. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist