https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-svycarsko-prehodnocuje-protipovodnova-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Švýcarsko přehodnocuje protipovodňová opatření

23.1.2008 08:51 | PRAHA/ŽENEVA (Ecomonitor)
V roce 2007 po celém světě znatelně stoupl počet povodní, což odráží hrozbu globálního oteplování, uvedla podle serveru Swissinfo výzkumná skupina podporovaná OSN. Ušetřeno nebylo ani Švýcarsko. V srpnu 2007 byly po přívalovém dešti zatopeny nízko položené oblasti na severozápadě země, které těžké záplavy zasáhly již v roce 2005. Centrum pro epidemiologický výzkum katastrof (CRED) v pátek oznámilo, že v roce 2007 se po celém světě stalo asi 399 katastrof, přičemž více než polovina z nich se týkala povodní, a postiženo bylo 164 milionů lidí, uvádí Swissinfo.
 

"V roce 2007 nedošlo k žádné opravdu obří katastrofě, což je dobrá zpráva, ale ekonomické ztráty byly větší než v předchozím roce," podle serveru Swissinfo řekla Debarati Guhaová-Sapirová, ředitelka centra. "Obecně dochází k většímu počtu extrémních událostí, nikoli geologických, jako k zemětřesení nebo sopečným erupcím, ale je mnohem více větrných bouří a povodní," tvrdí a dodává, "současný trend odpovídá předpovědím Mezivládního panelu pro klimatické změny."

Podle pozorovatelů je Švýcarsko na přírodní katastrofy připraveno. Přesto experti připravenost přehodnocují. "Švýcarsko vždy bylo modelovým příkladem, myslím, že je velmi dobře rozvinuté," uvedla Helena Molinová-Valdesová, náměstkyně ředitele Mezinárodní strategie OSN pro omezování katastrof. "Do systémů časného varování, územního plánování a legislativních nástrojů bylo investováno mnoho prostředků. Obyvatelstvo se naučilo s těmito problémy žít," upřesnila.

Hans Peter Willi, šéf oddělení prevence rizik Federálního úřadu pro životní prostředí, však říká, že stále existuje prostor pro zlepšování a Švýcarsko potřebuje zvýšit svou připravenost rozvinutím strategie integrovaného managementu rizik. "To znamená, že městské a krajinné plánování by mělo být na nebezpečí lépe adaptováno. Je třeba prověřit všechny naše koncepty, protože jak pozorujeme, situace se mění. Pokud chceme zajistit stejnou bezpečnost jako v minulosti, musíme naše systémy adaptovat," tvrdí Filli.

Nedávné zkušenosti vedly k významné změně v uvažování a upřednostňování přírodních řešení místo "technických", vysvětluje geolog Aurele Parriaux z Federálního technologického institutu v Laussane. "Spíš než bojovat proti povodním se s nimi učíme žít. Trvá to dlouho, než se to uvede do praxe a vzniknou projekty, které akceptují místní lidé a vlastníci pozemků," řekl.

Povodně v roce 2007 vyvolaly požadavky na specifická protipovodňová opatření. Podle Federálního úřadu pro životní prostředí probíhá několik projektů zaměřených na redukci slabých míst na řekách a hrázích kanálů. Rovněž je potřeba zlepšit hydrologické předpovědi, které umožňují kantonálním a komunálním úřadům učinit rychlá rozhodnutí, když vznikne riziko záplav. Úřady rovněž požadují, aby byly zřízeny národní mapy rizik, ale to trvá déle, než bylo plánováno. Mají být hotovy v roce 2011, napsal server Swissinfo.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 18. 1. 2008


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist