https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-svycarsko-zavadi-prisnejsi-emisni-limity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Švýcarsko zavádí přísnější emisní limity

14.12.2005 09:20 | PRAHA/CURYCH (EcoMonitor)
Ve Švýcarsku v úterý vstoupily v platnost nové limity na znečištění ovzduší. Podle tamního ministerstva životního prostředí pomohou tato nová pravidla dostát do roku 2012 cílům stanoveným v mezinárodní dohodě, tzv. Göteborském protokolu, píše Swissinfo.
 

Švýcarsko se zavázalo omezit emise síry o 40 procent oproti hodnotám z roku 1990, oxidy dusíku o 52 procent, emise amoniaku o 13 procent a těkavé organické látky o polovinu. Hlavním cílem by měla být redukce výskytu letního smogu a přízemního ozónu. Ministerstvo doufá, že se do roku 2010 výrazně zlepší kvalita ovzduší v urbanizovaných oblastech, zejména v jižním kantonu Ticino, kde jsou problémy se znečištěním vzduchu zejména kvůli dopravě směřující k italským hranicím.

"Kdyby všech 31 zemí, které protokol podepsaly, jej také uskutečňovaly, celkové emise síry by v Evropě klesly o 60 procent a emise prekurzorů přízemního ozónu, tedy oxidů dusíku a těkavých organických látek, by se snížily o 40 procent," oznámilo ministerstvo.

Švýcarské ministerstvo životního prostředí si je jisté, že se závazkům Göteborského protokolu podaří dostát, a již přemýšlí o další dekádě. Plánuje omezit znečištění ovzduší jemnými částicemi, které produkují motory, brzdné a topné systémy. Výzkum odhalil, že přítomnost jemných částic v ovzduší může způsobit onemocnění dýchacích cest, některé druhy rakoviny, onemocnění srdce a dokonce ovlivňovat nervový systém.

Podle článku na Swissinfo ze dne 13. 12. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist