https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-umele-zasnezovani-nemusi-lyzarska-strediska-zachranit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Umělé zasněžování nemusí lyžařská střediska zachránit

13.12.2007 08:14 | PRAHA/ŽENEVA (Ecomonitor)
Provozovatelé zimních středisek by si měli důkladně rozmyslet, zda budou investovat do systémů pro umělé zasněžování, uvedl podle serveru Swissinfo Švýcarský institut pro výzkum sněhu a lavin.
 

Studie představená minulý pátek poukazuje na to, že každá pátá sjezdovka ve Švýcarsku potřebuje umělé zasněžování, aby mohla být v provozu po celou zimní sezónu. Počet takových sjezdovek se přitom bude zvyšovat. Dostatek sněhu je totiž podmínkou životaschopnosti lyžařských areálů. V Rakousku je nutné zasněžovat každou druhou sjezdovku, některá střediska v Itálii jsou dokonce na umělém sněhu závislá úplně, píše Swissinfo.

Mnoho švýcarských středisek v nižších a středních polohách již sněhová děla pro zvýšení sněhové pokrývky používá. Pokud ale budou kvůli globálnímu oteplování růst teploty, bude sníh do nadmořské výšky 1500 metrů rychle tát, což níže položená střediska ohrozí. Kvůli zvyšování teplot bude rovněž těžší kompenzovat nedostatek přirozeného sněhu, protože sněžná děla mohou efektivně pracovat jen při nízkých teplotách. V roce 2050 má ale být v Alpách o 1,8 °C tepleji než v roce 1990, uvádí Swissinfo. To znamená, že se hranice sněhu posune výš a zároveň bude omezeno umělé zasněžování. Se současnou technologií bude složité zajistit sněhovou pokrývku po celou sezónu, pokud bude středisko ležet do 1500 metrů nad mořem. Autoři studie navrhují, že by střediska měla zvážit zlepšení dopravy tam, kde sníh bude.

Zpráva rovněž konstatuje, že čerpání vody pro výrobu umělého sněhu ohrožuje vodní zdroje. Například v Davosu jde až třetina objemu spotřebované vody na výrobu umělého sněhu. Autoři zprávy varují, že to může vést k ekologickým problémům. U řek, které mají v zimě přirozeně nízké průtoky, to může nepřípustně snížit hladinu. Dalším problémem je spotřeba energie. V Davosu jde 0,6 procenta celkové spotřeby energie na vrub provozu sněžných děl, píše Swissinfo.

V lyžařských areálech tvoří turismus páteř lokální ekonomiky. V Davosu vytváří zimní sezóna 26 procent příjmu oblasti. Studie naznačuje, že umělý sníh je dlouhodobým řešením pro střediska ve vyšších polohách, která chtějí přitáhnout lyžaře. Provozovatelé ostatních areálů by se ale měli zaměřit na atraktivitu regionu a vytvořit letní a zimní "balíčky". Některé lyžařské areály již začaly dopady globálního oteplování na svůj byznys zvažovat. Devět středisek v Bernských Alpách již začalo mapovat svou budoucí strategii založenou na studii univerzity v Bernu a představenou v průběhu letošního roku. Některá střediska pravděpodobně ztratí lyžařské oblasti, další budou čelit problémům kvůli tající zmrzlé půdě. Pozitivem oteplování bude naopak nárůst poptávky po letních dovolených, napsal server Swissinfo.

Podle článku Swissinfo ze dne 8. 12. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist