https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/symbolicti-obesenci-v-brne-varovali-pred-zmenou-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Symboličtí oběšenci v Brně varovali před změnou klimatu

31.7.2019 00:35 | BRNO (ČTK)
Happeningy a demonstrace za klima jsou v posledním roce čím dál častější po celém světě. / Ilustrační foto
Happeningy a demonstrace za klima jsou v posledním roce čím dál častější po celém světě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tři symboličtí oběšenci se včera objevili na brněnském náměstí Svobody. Na šibenici a stojící na kostce ledu symbolizovali, že si lidé utahují oprátku v případě, že nebudou různými opatřeními reagovat na projevy klimatické změny a nepřispějí k regulaci růstu průměrné globální teploty. Happening uspořádalo hnutí Extinction Rebellion ČR. Přihlíželo několik desítek lidí, další se při průchodu náměstím na chvíli zastavili.
 

Česká vláda podle představitelů hnutí nereaguje adekvátně na prohlubující se klimatickou krizi. "Děsí nás, jak politici bagatelizují změny, které probíhají," uvedl jeden z řečníků. Zmínil zprávu Mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby z letošního května, která uvádí, že je planeta na prahu šestého hromadného vymírání a že celosvětové vymírání druhů je až stokrát vyšší, než činí průměr za posledních deset milionů let. Zmínil také, že vypouštění emisí skleníkových plynů v posledních letech neklesá, ale naopak roste.

Jedním z projevů globálního oteplování je právě postupné odtávání horských ledovců a tání pevninského ledovce. Proto hnutí zvolilo formu happeningu, kdy pod lidmi taje led a utahuje se jim oprátka.

Happeningy a demonstrace za klima jsou v posledním roce čím dál častější po celém světě, a to především díky švédské studentce Gretě Thunbergové. Studenti na jaře několikrát stávkovali s tím, že nechtějí žít na planetě, která bude podle různých vědeckých studií na mnoha místech světa obtížněji obyvatelná než v uplynulých desetiletích či stoletích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist