https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/synthesia-chysta-dalsi-modernizaci-sve-teplarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Synthesia chystá další modernizaci své teplárny

19.7.2016 14:40 | PARDUBICE (ČTK)
Společnost Synthesia chystá další etapy modernizace svého tepelného hospodářství. Skončit by měla kolem roku 2020, řekl ČTK mluvčí firmy Luboš Kopecký. V první fázi chemička zhruba za miliardu korun nahradila kotle na uhlí vyspělejšími plynovými a fluidními. Modernizace přinese významné snížení emisí.
 

"Pracuje se na druhé části projektu, která dokončí výměnu v budoucnu potřebných kotlů teplárny a zajistí plnění ekologických podmínek i po skončení přechodného období snižování emisí," uvedl Kopecký.

Podle studie hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) by se v Teplárně Zelená louka měl nahradit práškový granulační kotel o výkonu 87 megawattů (MW) spalující směs černého a hnědého uhlí kotlem o výkonu 57MW na spalování směsi černého a hnědého uhlí a biomasy. Součástí projektu bude vybudování nové odsiřovací jednotky. Modernizace podle studie přinese nižší znečišťování ovzduší, výrazně poklesnou emise u tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, oxidů dusíku a oxidu uhelnatého. "Celý program bude završen rekonstrukcí turbín," uvedl Kopecký.

Teplárna se budovala v 50. až 60. letech. Životnost zařízení pomalu končí. Provoz fluidního kotle má přinést snížení emisí oxidů síry, oxidů dusíku a prachových částic v okolí areálu společnosti. Investice za miliardu korun je nejdražším projektem podniku za poslední desetiletí. Na projekt přispívají ze 40 procent státní a evropské dotace. Teplárna zásobuje teplem a elektřinou samotnou chemičku i desítky firem v průmyslové zóně Semtine Zone. Největším odběratelem je společnost Explosia.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist