https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sysli-z-mlade-boleslavi-putovali-do-velkych-pavlovic-posili-tamni-kolonii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sysli z Mladé Boleslavi putovali do Velkých Pavlovic, posílí tamní kolonii

21.7.2021 01:13 | PRAHA (ČTK)
Sysel obecný patří mezi kriticky ohrožené, a tedy nejvíce chráněné druhy české přírody. V minulosti ho lidé pronásledovali a cíleně hubili jako zemědělského škůdce. Počty syslů klesaly také kvůli změnám v hospodaření v krajině.
Sysel obecný patří mezi kriticky ohrožené, a tedy nejvíce chráněné druhy české přírody. V minulosti ho lidé pronásledovali a cíleně hubili jako zemědělského škůdce. Počty syslů klesaly také kvůli změnám v hospodaření v krajině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čtyři desítky syslů odchycených v mladoboleslavské lokalitě na Radouči se včera stěhovaly do Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Posílí tamní kolonii, která v posledních dvou letech i kvůli přívalovým dešťům zaznamenala početní pokles. Z původních stovek syslů tam přežívají už pouze jednotlivci, uvedla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která stojí za záchranným programem sysla.
 

"Sysel obecný patří mezi kriticky ohrožené, a tedy nejvíce chráněné druhy české přírody. V minulosti ho lidé pronásledovali a cíleně hubili jako zemědělského škůdce. Počty syslů klesaly také kvůli změnám v hospodaření v krajině. Ubylo tak míst, která by mohl samovolně osídlit. Sysla to dovedlo až na pokraj vyhubení," uvedl ředitel agentury František Pelc.

Velké Pavlovice dlouhodobě patřily mezi místa s nejpočetnějším výskytem sysla v ČR. Kvůli geografické izolaci jednotlivých lokalit podle ochránců ale už nenastává přirozená výměna zvířat tak, jako tomu bylo kdysi. Pokud kolonii zasáhne například silný přívalový déšť, který zdejší sysly zdecimuje, šance na samovolnou obnovu je téměř nulová. Mladoboleslavská zvířata podle ochránců vnesou mezi zbývající sysly ve Velkých Pavlovicích novou krev. To znamená, že se zvýší genetická variabilita a podpoří se tím další zdravý vývoj celé kolonie. Přesun syslů také odlehčí domovské kolonii na Radouči v Mladé Boleslavi.

Evropsky významná lokalita Radouč je jedním ze 42 známých míst v České republice, kde tento kriticky ohrožený hlodavec žije. Od ostatních se ale liší. Navazuje totiž na městské sídliště a s oblibou sem chodí lidé na procházky. Většinou neodolají a sysly krmí. Ti pak ztrácejí svou přirozenou plachost i ostražitost, a snáz je může ulovit třeba kočka nebo dravý pták.

"Počty syslů na mladoboleslavské Radouči se rok co rok zvyšují. Pokaždé skoro dvojnásobně. Vloni jsme odhadovali, že zde žije asi 1500 zvířat. Přitom v roce 2018 to byly asi jen tři stovky. Na našem území je to nyní největší kolonie tohoto kriticky ohroženého hlodavce," uvedla koordinátorka záchranného programu Tereza Brzobohatá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist