https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/szif-potvrdil-sankci-od-evropske-komise-za-dotace-agrofertu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní zemědělský intervenční fond potvrdil sankci od Evropské komise za dotace Agrofertu

22.3.2017 07:00 | PRAHA (ČTK)
Holding Agrofert donedávna vlastnil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil letos v únoru akcie Agrofertu do svěřenského fondu. / Ilustrační foto
Holding Agrofert donedávna vlastnil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil letos v únoru akcie Agrofertu do svěřenského fondu. / Ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) už obdržel rozhodnutí Evropské komise, které se týká pochybení při rozdělování dotací pro holding Agrofert. ČTK to potvrdila mluvčí fondu Vladimíra Nováková. Sankce uložená komisí podle ní přesahuje 800.000 eur (přibližně 22 milionů Kč). Fond chce rozhodnutí komise zvrátit, doufá v to, že Česko nakonec nic platit nebude.
 

Podle serveru Echo24 unijní prověrka prokázala, že bývalý člen představenstva holdingu Agrofert a nynější místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek se při rozdělování dotací dopustil střetu zájmů, což EK potrestala takzvanou korekcí ve formě dvou procent z přidělené částky. Střet zájmů nastal tím, že Faltýnek byl člen představenstva holdingu a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady SZIF.

Faltýnek nařčení ze střetu zájmů odmítá. "Dotace z Evropské unie, které jdou do České republiky, úřadují úředníci, nikoliv dozorčí rada," řekl České televizi.

Také podle mluvčí SZIF Vladimíry Novákové nemohl Faltýnek jako člen dozorčí rady fondu do rozdělování dotací zasahovat. Fond se proto podle Novákové pokusí rozhodnutí EK zvrátit. "Věříme, že ČR nebude muset platit nic," řekla mluvčí fondu ČTK.

Podobně argumentuje i předseda dozorčí rady SZIF Ladislav Velebný (ČSSD). Dozorčí rada podle něj schvaluje uzávěrku SZIF a vyjadřuje se k jeho rozpočtu. "Jako dozorčí rada ale nerozhodujeme o poskytování dotací. Na toto jsou jiné orgány SZIF," uvedl Velebný v tiskové zprávě.

Na informaci o sankci kvůli pochybení při rozdělování dotací pro holding Agrofert reagoval předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). "A. Babiš by měl vysvětlit občanům, proč má kvůli střetu zájmů, za který může jeho Faltýnek, ANO a Agrofert, platit ČR pokutu 22 mil. korun," napsal premiér na twitter.

Holding Agrofert donedávna vlastnil právě ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil letos v únoru akcie Agrofertu do svěřenského fondu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist