https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/szu-nepotvrdil-skodlivost-haldy-barre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SZÚ nepotvrdil škodlivost haldy Barré

23.5.2002 08:16 | PRAHA/KLADNO (ČIA)
Halda Barré ve Vinařicích na Kladensku není hlavním zdrojem rakovinových onemocnění, na které v poslední době upozorňují tamní obyvatelé. Vyplývá to z dokončené analýzy Státního zdravotního ústavu. Jeho odborníci se zaměřili na výskyt více než stovky chemických látek. Podle vedoucí odboru pro hygienu ovzduší Heleny Kazmarové je koncentrace většiny z nich pod limitem, včetně polychlorovaných bifenylů, na jejichž nadměrný výskyt před 14 dny upozornilo ministerstvo životního prostředí.
 

"Výjimku tvoří pouze karcinogenní polyaromatické uhlovodíky a benzen. Jejich koncentrace překračuje přípustné hladiny, ovšem koresponduje se situací v městských a průmyslových aglomeracích," doplnila Kaznarová, podle které není možné stanovit, zda se na špatné situaci podílí více lokální topeniště či plyny unikající z prohořívající haldy.

Odborníci proto požadují provedení dalšího komplexního měření v letních měsících. Současně navrhují snížení podílu lokálních topenišť. Výsledky vycházejí z měření na stacionární a pojízdných stanicích. "Běžné polutanty jsou podle výsledků v normálu, u karcinogenních látek došlo po příslušném přepočtu k překročení přijatelného rizika o stonásobek daného koeficientu a v okružních stanicích okolo haldy o desetinásobek," potvrdila už dříve mluvčí ministerstva životního prostředí Rita Gabrielová.

Na problémy v okolí hlušinového valu na hranici Vinařic a Kladna upozornili lidé v souvislosti s osmi výskyty rakoviny v posledních dvou letech včetně tří případů úmrtí na tuto nemoc. "Mezi nemocnými jsou i případy rakoviny krku a hrtanu. Proto jsme chtěli prověřit, zda rakovina nemá souvislost s haldou Barré," vysvětlila jedna z obyvatelek postižené lokality Šárka Tučková, podle které stále dochází k prohořívání hlušiny z okolních dolů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist