https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/taborska-zoo-chova-sedm-desitek-druhu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Táborská zoo chová sedm desítek druhů zvířat

30.6.2016 12:21 | TÁBOR (ČTK)
Hlavním cílem letošního roku bylo zahájit program návratu českého zubra do české krajiny. V květnu jsme proto z Německa přivezli čtyři zubří samice, které se mají stát základem nového stáda. Nyní pro ně intenzivně hledají v zoo vhodného samce
Hlavním cílem letošního roku bylo zahájit program návratu českého zubra do české krajiny. V květnu jsme proto z Německa přivezli čtyři zubří samice, které se mají stát základem nového stáda. Nyní pro ně intenzivně hledají v zoo vhodného samce
Téměř sedm desítek druhů zvířat mohou lidé vidět v Zoologická zahradě Tábor, která zahájila provoz přesně před rokem. Za tu dobu ji navštívilo několik desítek tisíc lidí. Táborská zoo se postupně rozrůstá o další druhy zvířat a buduje například výběh pro arktické vlky nebo rozměrnější voliéry pro papoušky. ČTK to řekl její majitel Evžen Korec.
 

"Hlavním cílem letošního roku je zahájit program návratu českého zubra do české krajiny. V květnu jsme proto z Německa přivezli čtyři zubří samice, které se mají stát základem nového stáda. Nyní pro ně intenzivně hledáme vhodného samce. ZOO Tábor se zaměřuje na chov takzvané nížinné linie, kterou zatím žádná jiná zoologická zahrada v Česku nechová," uvedl Korec. Právě nížinná linie je podle něj nejvhodnější pro to, aby se zvíře dokázalo adaptovat ve volné přírodě.

Když loni Korec komplex kupoval, uvedl, že se chce zaměřit především na chov ohrožených druhů. Proto do zoo získal například krkavce velkého nebo mláďata vlka arktického. "V nejbližších dnech přivezeme exotické druhy ovcí, jako jsou ovce Jákobova, mongolská, somálská či cápová," řekl majitel.

Táborská zoo, největší v Jihočeském kraji, připravuje na tuto sobotu oslavu prvního výročí existence. Korec uvedl, že návštěvníci dostanou na vstupném dvacetiprocentní slevu. Navíc děti, které dorazí s vysvědčením se samými jedničkami, nebudou platit nic.

Původní táborská zoo vznikla v roce 2011. Její zakladatel a první majitel Libor Hrubý však kvůli dluhům musel loni ukončit provoz. Letos jej Krajský soud v Českých Budějovicích nepravomocně odsoudil kvůli dluhům k pětiletému vězení. Zoologickou zahradu od Hrubého loni koupil pražský podnikatel na realitním trhu Evžen Korec. Objekt přejmenoval, některé části opravil a 30. června 2015 zahájil provoz. Loni zoo navštívilo 50.000 lidí. Korec očekává, že letos by tento počet stoupnout na 100.000.


reklama

 
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist