https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/taborska-zoo-vybuduje-zachranne-centrum-pro-selmy-a-vybeh-a-zazemi-pro-lvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Táborská zoo vybuduje záchranné centrum pro šelmy a výběh a zázemí pro lvy

6.1.2024 00:01 | TÁBOR (ČTK)
Vlk v táborské zoo.
Vlk v táborské zoo.
Foto | Albert ryba / Wikimeda Commons
Táborská zoologická zahrada letos vybuduje záchranné centrum pro chladnomilné šelmy a výběh a zázemí pro lvy. Náklady na projekty činí více než 15 milionů korun. Kromě toho zoo získá nový pár lvů, informoval mluvčí zahrady Filip Sušanka.
 

"Posláním naší zoologické zahrady je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Do tohoto konceptu zcela zapadá vybudování záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy, kde naleznou dočasný azyl zvířata, která stát zabaví jejich chovatelům. Odebrat týrané zvíře chované v nevhodných podmínkách je nyní velice složité. Není totiž kam ho přesunout. Naše záchranné centrum stavěné s finančním přispěním Státního fondu životního prostředí tento problém pomůže vyřešit,“ řekl ředitel táborské zoo Evžen Korec. Náklady na vybudování záchranného centra jsou 13 milionů korun a z toho 8 milionů činí dotace SFŽP.

Pár lvů, které táborská zoo získá v letošním druhém pololetí, tvoří i samec Gandalf s bílou barvou kůže. "Není to projevem albinismu. Za zbarvení může genetická mutace, která způsobuje ztrátu kožního pigmentu. Tato genetická změna se nazývá leucismus a je extrémně vzácná. Bílí lvi žijí ve volné přírodě jen zcela výjimečně a pouze na jediném místě na světě, a to v oblasti Timbavati sousedící s Krugerovým národním parkem v Jihoafrické republice," řekl Korec.

Táborská zahrada je největší soukromá zoo v Česku. Rozkládá se zhruba na deseti hektarech. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. V roce 2021 ji navštívilo 110 000 lidí. V zoo žije přes 380 zvířat více než 70 druhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist