https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/take-veterinari-nesouhlasi-s-oznacovani-jelenu-vymrazovanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Také veterináři nesouhlasí s označování jelenů vymrazováním

24.11.2001 12:31 | PRAHA (ČIA)
K výhradám některých poslanců zemědělského výboru parlamentu a Ústřední komise pro ochranu zvířat týkajících se označování jelenovitých zvířat vymrazováním se ve svém stanovisku přidala i Státní veterinární správa ČR (SVS). ČIA o tom informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

"Plemenářský zákon č. 154/2000 stanovuje označování farmově chované zvěře od října 2002," informoval Duben. "Vyhláška č. 357/2001 o označování a evidenci hospodářských zvířat, kam farmová též patří, stanoví způsob označování. Jelenovití a mufloni musejí být označeni kromě jedné náušnice do 72 hodin po narození navíc do šesti měsíců stáří ještě vymrazením čísla na levou kýtu," informoval Duben.

Způsob označování zvířat výžehem nebo vymrazováním není přitom podle SVS v souladu s Evropskou dohodou o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely, kterou naše republika přijala, a to zejména proto, že se nejedná o moderní způsob označování, například čipy. Dále tento způsob není v souladu i se Směrnicí ES č. 98/58 EC. "Státní veterinární správa usiluje o harmonizaci s evropskou legislativou a proto považuje přijetí zmíněného způsobu označování hospodářských zvířat za velmi nešťastné. Tyto evropské předpisy ani takové značení zvěře nepožadují a jsme jediným státem, který toto označení nařizuje," zdůraznil Duben. Při takovémto označování jelenovitých je třeba podle jeho slov zmínit další riziko, že matka takto označená mláďata kvůli odlišnému pachu může odmítat. V zahraničí se obvykle u jelenovitých používají ušní visačky menšího rozměru, jako u ovcí, nebo zjevně viditelný obojek. Používá se také označení podkožními čipy.

Podle ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského je "absolutně nutné při tvorbě veterinární a zemědělské legislativy dbát na to, aby nařízená opatření z jakýchkoli důvodů nevyvolávala zbytečné komplikace a samozřejmě, aby chovaná zvířata, ať hospodářská nebo zájmová, netrpěla a nebyla týrána". Navíc je mnoha vědeckými pokusy dokázáno, že maso zvířat, která podstupují stres, je z hlediska jeho využití i z hlediska zdravotní nezávadnosti rizikovější a méně kvalitní.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist