https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tanzanie-zakazala-pouzivani-plastovych-tasek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tanzanie zakázala používání plastových tašek Video

3.6.2019 00:40 | DODOMA (ČTK)
Tanzanie je od 1. června 34. africkou zemí, kde platí zákon omezující používání plastových tašek.
Tanzanie je od 1. června 34. africkou zemí, kde platí zákon omezující používání plastových tašek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tanzanie je od 1. června 34. africkou zemí, kde platí zákon omezující používání plastových tašek. Nově bude tašky zakázáno dovážet, vyrábět i prodávat. Cílem opatření je zastavit znečišťování životního prostředí, informovala agentura AFP.
 

"Řeknu vám to jasně: po 1. červnu už je vláda nepovolí ani na jediný den a nepřipustí, aby je kdokoliv používal. V zemi nedovolíme žádnou plastovou tašku," řekl viceprezident Samia Suluhu Hassan, když v dubnu opatření oznamoval.

Tanzanské úřady zároveň připravily letáky pro turisty, ve kterých upozorňují, že se před vstupem do země turisté musejí všech plastových tašek zbavit. "Vláda doufá, že návštěvníci přijmou určité nepříjemnosti spojené se zákazem plastových tašek, protože jsou si vědomi nutnosti chránit životní prostředí a zachovat naši zemi čistou a krásnou," píše se v připravených materiálech.

Podle místních médií bude každý, kdo by plastové tašky vyráběl či dovážel, čelit pokutě jedné miliardy tanzanských šilinků (10,1 milionu Kč) a až dvouletému vězení. Za držení a používání tašky hrozí pokuta až 87 dolarů (2000 Kč) nebo týdenní pobyt za mřížemi.

Zákony regulující používání plastů už má 127 zemí. Účinnost těchto opatření se však podle AFP značně liší. Za úspěšnou zemi v tomto ohledu bývá považována Rwanda, která ale při zavedení zákonů před více než deseti lety plastové tašky téměř nevyráběla. Keňa, která zákaz zavedla v roce 2017, naopak s velkým množstvím plastu stále bojuje. Podle pracovníků Programu OSN pro životní prostřední (UNEP) je totiž nezbytné v zemi zavést spolu se zákazem také alternativní obaly.

Na světě se ročně vyrobí asi 300 milionů tun plastu, přičemž v oceánech už je asi pět bilionů kusů plastového odpadu, odhadují vědci. Většina z těchto odpadků jsou výrobky na jedno použití.

Evropská unie na konci loňského roku schválila směrnici, která má na jejím území zakázat mimo jiné používání některých plastových jednorázových výrobků. Od začátku roku 2018 také české obchody nesmějí nabízet plastové tašky zdarma.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist