https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tapete-pred-volbami-zkuste-si-volebni-kalkulacku-zamerenou-i-na-environmentalni-temata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tápete před volbami? Zkuste si volební kalkulačku zaměřenou i na environmentální témata

2.10.2018 14:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Volby jsou za dveřmi.
Volby jsou za dveřmi.
Volby jsou za dveřmi. Pokud vás zajímá, s kterou stranou máte největší názorovou shodu v některých (nejen) environmentálních tématech, můžete zkusit volební kalkulačku KohoVolit.eu. Postoje kandidátů pomáhaly zjišťovat spolky Arnika, Auto*Mat a Platforma pro sociální bydlení. Kalkulačky jsou připravené i pro Brno, Plzeň, Děčín, Olomouc a Jihlavu.
 

Sdružení KohoVolit.eu oslovilo kandidáty z 29 stran a hnutí, které se utkají 5. a 6. října ve volbách do pražského zastupitelstva. Ti odpovídali na sadu 60 otázek. Dotazy z oblasti územního rozvoje připravil spolek Arnika, k řešení dopravní situace Prahy otázky sestavil Auto*Mat a dostupnost bytů zpracovala Platforma pro sociální bydlení.

„Volební kalkulačku připravujeme od roku 2006 stejným způsobem a nejinak je tomu i letos. Zaměřili jsme se na problémy, ke kterým slibují řešení prakticky všechny strany napříč politickým spektrem," vysvětluje autor webové aplikace Michal Škop. "Lidé si mohou na sadě 25 otázek s odpověďmi ano, ne, nevím otestovat, jak se jejich názory shodují s politikou jednotlivých stran. Voliči si mohou ověřit procentuální shodu a výsledky navíc zpřesnit tím, že některé otázky označí za důležitější.“

Jedním z hlavních předvolebních témat se letos stal územní rozvoj a s ním související dostupnost bydlení. Jak vyplývá z analýzy volebních programů od Arniky, strany často slibují smluvní dohody s developery u konkrétních stavebních projektů, péči o zeleň a opatření k řešení vedra a sucha v letních měsících. V některých případech řeší i budoucnost Metropolitního plánu.

„Chceme voličům pomoci zorientovat se v hlavních tématech, které Praha v současnosti řeší. Jejich dostatečná znalost i vědomí o nabízených způsobech řešení jsou klíčové pro odpovědné využití občanského volebního práva. Právě teď se totiž rozhodne o směru, kterým se Praha bude další čtyři roky ubírat,“ dodává Václav Orcígr z Arniky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist