https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tchajwan-zije-neobvyklou-vystavou-studenti-vyrobili-zmrzliny-ze-znecistene-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tchajwan žije neobvyklou výstavou: studenti vyrobili zmrzliny ze znečištěné vody

19.6.2017 01:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Umělci odebrali vzorky v říčních kanálech a při pobřeží Tchajwanu na jedné stovce lokalit. Z vody přelité do forem pak v mrazáku vyrobili nanuky, z nichž každý nese „opravdovou příchuť svého kraje“.
Umělci odebrali vzorky v říčních kanálech a při pobřeží Tchajwanu na jedné stovce lokalit. Z vody přelité do forem pak v mrazáku vyrobili nanuky, z nichž každý nese „opravdovou příchuť svého kraje“.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hung I-chen
Tři studenti umělecké fakulty Národní tchajwanské univerzity se rozhodli netradiční formou prezentovat veřejnosti, jak si v čistotě vody stojí jejich země. Nenáročné zpracování přineslo nevšední výsledek. Snímky z jejich výstavy nyní sdílí lidé z celého světa, a v Tchaj-pej se tak znovu otevírá prostor pro diskuzi o životním prostředí. Informuje o tom server QZ.
 

Výstava, která trhá žebříčky návštěvnosti v galerii v hlavním tchajwanském městě Tchaj-pej, vznikla z popudu tří studentů Hung I-chen, Guo Yi-hui a Cheng Yu-ti. „Chtěli jsme prostě lidem ukázat, co se ve vodě kolem nich nachází,“ říká Hung-I-chen. „A protože se blíží léto, rozhodli jsme se jim to nabídnout ve formě osvěžující zmrzliny.“

Umělci odebrali vzorky v říčních kanálech a při pobřeží Tchajwanu na jedné stovce lokalit. Z vody přelité do forem pak v mrazáku vyrobili nanuky, z nichž každý nese „opravdovou příchuť svého kraje“. Výsledná zmrzlá lízátka pak ještě upravili povrchem z průhledné polyesterové pryskyřice, aby zvýšili jejich životnost. A ke každému kousku pak vyrobili originální obal, který nese informaci o místě původu vodního vzorku.

Vybrat si tak můžete například zmrzlinu z „Drenáže u Yang-tzu-chou“, „Velkého kanálu v Tianwei“ nebo romanticky znějící „Zátoka u Huwei“. I když vám v létě bude opravdu hodně horko, po těchto nanucích nejspíš nesáhnete.

Hrají totiž všemi barvami, od žluté po fialovou, v závislosti na tom, odkud přesně pochází. Některé jsou přesycené řasami a sinicemi, z jiných na vás vykukují plastové součástky, jídelní hůlky, hutný popel nebo chuchvalce tuku. Dohromady ale představují velmi plastický a názorný obraz toho, co se ve vodách Tchaj-wanu dnes běžně nachází.

„Je zvláštní, že je nikdo nechce ochutnat,“ dodává Hung-I-chen. „Jsou přece nízkokalorické, vyrobené z obyčejné vody kolem nás.“ Spolu s kolegy věří, že výstava, která návštěvníky láká, dráždí i znechucuje současně, přispěje k uvědomění společnosti o důležitosti nezávadné a čisté vody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist