https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/technicke-sluzby-zlin-dostaly-pokutu-za-sesuv-odpadu-na-skladce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Technické služby Zlín dostaly pokutu za sesuv odpadů na skládce

18.12.2019 00:12 | ZLÍN (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti Technické služby Zlín pokutu 150.000 korun za sesuv odpadů mimo zabezpečené těleso skládky.
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti Technické služby Zlín pokutu 150.000 korun za sesuv odpadů mimo zabezpečené těleso skládky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti Technické služby Zlín pokutu 150.000 korun za sesuv odpadů mimo zabezpečené těleso skládky. Včera to sdělila inspekce. Sesunutí podle firmy způsobily přívalové srážky.
 

Technické služby Zlín podle inspekce porušovaly coby provozovatel skládky Suchý důl provozní řád skládky. Inspektoři to zjistili při neohlášené kontrole v září. Kvůli nedodržení předepsaného sklonu svahů skládky se ve třech místech utrhly a sesunuly odpady i mimo zabezpečený prostor skládky izolovaný těsnící fólií. "Mimo těleso skládky tak v délce 150 metrů ležely betony, cihelné zdivo, papír, polystyreny, plasty i dřevo. Je zřejmé, že provozovatel nedodržoval technologický postup skládkování daný provozním řádem," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno Tomáš Augustin.

Inspektoři také zjistili, že v části skládky určené pro ukládání azbestu a odpadů na bázi sádry byly v rozporu s provozním řádem i jiné druhy odpadů, plasty, molitany a polystyreny. "Azbest, z něhož se uvolňují nebezpečná karcinogenní vlákna, měl být dle provozního řádu překrýván jen materiály k tomu určenými, například zeminou, kamením, jílem či pískem. Plast, molitan a polystyren na tom místě neměly co dělat, a nebylo tak dostatečně zajištěno správné překrytí azbestu," uvedl Augustin.

Ředitel Technických služeb Zlín Jakub Černoch včera řekl, že sesunutí části zahlinění severního svahu tělesa skládky způsobily 26. srpna přívalové srážky. "Sesouvající se hlína s sebou strhla i kusy odpadu, část se nacházela ve vzdálenosti 0,5 metru až jeden metr od těsnící folie. Stejně tak byly splaveny části odpadu do místa, kde je ukládán azbest. Kontrola proběhla 6. září, kdy ještě nebylo možné díky podmáčenému jílovitému terénu uvést svah do pořádku a pohyb po tělese skládky byl možný jen omezeně. Škody způsobené deštěm byly pak neprodleně napraveny," uvedl Černoch.

Jako přitěžující okolnost při stanovování výše pokuty vzali inspektoři v potaz to, že nešlo o první pochybení firmy. "V roce 2017 jí uložili pokutu 50.000 korun za odpady zjištěné mimo zabezpečené těleso skládky, a to v délce asi sto metrů. Společnost Technické služby Zlín proti aktuální pokutě nepodala odpor, sankce je pravomocná," dodala Jandová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist