https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/technicke-sluzby-zlin-testuji-osvetleni-se-solarnim-panelem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Technické služby Zlín testují osvětlení se solárním panelem

14.8.2019 00:17 | ZLÍN (ČTK)
Technické služby Zlín testují sestavu pro veřejné osvětlení tvořenou solárním panelem, lithiovou baterií a LED technologií.
Technické služby Zlín testují sestavu pro veřejné osvětlení tvořenou solárním panelem, lithiovou baterií a LED technologií.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.zlin.eu
Technické služby Zlín testují sestavu pro veřejné osvětlení tvořenou solárním panelem, lithiovou baterií a LED technologií. Výhodou řešení je vedle ekologického provozu jednoduchá instalace i do míst bez rozvodů elektrické energie, sdělil v pondělí v tiskové zprávě mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Po roce testování se podle něj ukáže, zda se technologie může do budoucna stát doplňkovou formou veřejného osvětlení.
 

"Pro nás jde v první řadě o systém, který nabízí nové možnosti pro lokality bez připojení na rozvod elektřiny. Výhodou je i jednodušší realizace, místo projektové přípravy a povolení stačí u solárního veřejného osvětlení jen územní souhlas," uvedl radní města Jiří Jaroš (Piráti).

Technické služby Zlín zatím pořídily dvě sestavy, jedna stojí asi 60.000 korun. "Cílem testování je především konfrontovat teoretické hodnoty s praktickým provozem. Teprve pak se můžeme stanovit další postup," uvedl Jaroš.

Akumulátor by měl zajistit až 40 hodin osvětlení. "Průměrná doba svícení veřejného osvětlení je 14 hodin, ani v zimním období pak nepřesahuje 16,5 hodiny. Otázkou ale je, zda bude dostatečný osvit, či jak se do provozních parametrů promítne případné zakrytí solárního panelu sněhem," uvedl Jaroš.

Technické služby umístily první sestavu v areálu firmy v Loukách, další se objeví na vybraném místě ve městě. "Kromě toho jsme v loňském roce zahájili zkoušky nových svítidel LED Alpha Street. I to může být jedna z cest pro modernizaci veřejného osvětlení," uvedl ředitel Technických služeb Zlín Jakub Černoch. Technické služby ve Zlíně provozují přes 11.700 světelných bodů. Starají se také o provoz více než 150 osvětlovacích prvků u přechodů pro chodce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist