https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/televizory-prispivaji-ke-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Televizory přispívají ke klimatickým změnám

19.5.2000 14:45 | OXFORD (EkoList)
Britské domácnosti zbytečně plýtvají elektřinou. Efektivní politika zaměřená na snížení spotřeby energie by mohla snížit emise oxidu uhličitého o 3,7 miliónu tun v roce 2010 a o 6,5 miliónu tun v roce 2020. 80 % těchto úspor by bylo možno dosáhnout efektivnějším využíváním elektřiny, 15 % přechodem z elektřiny na plyn a 5 procent lepším využíváním plynu. K těmto závěrům dospěl ve své nejnovější studii "Lower Carbon Futures: For European Households" Ústav pro změny životního prostředí, který je multidisciplinárním výzkumným centrem Univerzity v britském Oxfordu. Podle studie spotřebovávají elektrické spotřebiče a osvětlení v domácnostech celých 24 % elektrické energie ve Spojeném království, což je dvakrát více než před třiceti lety, a tento podíl stále vzrůstá. Řešením je podle oxfordského Ústavu pro změny životního prostředí vývoj efektivnějších spotřebičů. Evropská unie by podle tohoto ústavu měla přijmout přísnější normy pro spotřebiče pro domácnost. V krátkdobé perspektivě je nutné zvýšit podíl využívání plynu na úkor elektřiny a podporovat výrobu energie z obnovitelných zdrojů.
 

V současné době vzrůstá spotřeba elektřiny v evropských domácnostech o 0,8 až 1 % ročně, zatímco spotřeba plynu prakticky stagnuje. Podle Ústavu zvýší zavádění televizních přijímačů pro příjem digitálního signálu do domácností ve Spojeném království celkovou spotřebu elektřiny o 5 procent během období do roku 2010. Přitom při využití technologií, kterou jsou již dnes k dispozici, by bylo možno snížit spotřebu těchto přijímačů na čtvrtinu. Podle britské Asociace spotřebitelů by bylo možné snížit klidovou spotřebu digitálních televizoru na desetinu současné hodnoty - jejich cena by se přitom zvýšila o pouhé dvě libry.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist