https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/telicka-jednani-o-energetice-se-pro-cr-nevyvijeji-spatne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Telička: Jednání o energetice se pro ČR nevyvíjejí špatně

13.11.2001 12:48 | PRAHA (ČIA)
Aktuální situace ohledně vyjednávání České republiky s Evropskou unií (EU) o uzavření kapitoly energetika se nevyvíjí špatně. Novinářům to na dnešní tiskové konferenci řekl náměstek ministra zahraničních věcí a hlavní český vyjednavač vstupu do EU Pavel Telička. "Nejsme pesimisty, ale čeká nás ještě dlouhá cesta," řekl Telička na adresu negociací ovlivněných problematikou Jaderné elektrárny Temelín.
 

Jak rovněž potvrdil, dochází i k postupnému sbližování této problematiky s rakouskou stranou. Nechtěl však specifikovat, v jakém stadiu je nyní stanovisko našeho jižního souseda ke kapitole energetika. Česká republika každopádně bude chtít otevřít problém energetiky a Temelína na nejbližší mezivládní konferenci, a to i v případě, že tento bod nebude na programu. Prioritou je podle Teličky uzavření "melckého procesu", které bylo původně naplánováno již na polovinu letošního roku.

V oblasti dopravy podle Teličky čekají Českou republiku ještě některá citlivá jednání. ČR vyčkává s definováním národní pozice v této oblasti s tím, že čeká nejprve na společnou pozici členských států EU. Již teď je ale zřejmé, že unie bude požadovat přechodná období na takzvanou kabotáž. Telička doplnil, že v tomto případě by naše vláda požadovala reciproční přechodné opatření pro autodopravce na území České republiky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist