https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tematem-letosniho-ekofilmu-je-udrzitelna-spotreba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tématem letošního Ekofilmu je udržitelná spotřeba

24.6.2020 09:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Autoři vítězných snímků získají vedle festivalového ocenění také finanční odměnu – tentokrát se podělí zhruba o 2 312 USD. Ilustrační snímek.
Autoři vítězných snímků získají vedle festivalového ocenění také finanční odměnu – tentokrát se podělí zhruba o 2 312 USD. Ilustrační snímek.
Foto | byronv2 / Flickr
Každý rok otevírá festival Ekofilm některé z aktuálních environmentálních témat současnosti. V letošním roce je tímto tématem udržitelná spotřeba. Kromě desítek soutěžních i nesoutěžních filmů z České republiky a ze zahraničí, které se utkají o hlavní cenu v několika kategoriích, nabídne festival přednášky a workshopy s odborníky, diskuze a besedy se zajímavými hosty i tvůrci soutěžních filmů a nebude chybět ani už tradiční zahajovací večerní open air koncert, rodinný den a další kulturní program. Informují o tom pořadatelé Ekofilmu.
 

Letos se do soutěžní části festivalu přihlásilo 133 filmů z celého světa, z nichž dramaturgický tým vybírá 25 nejvíce atraktivních a nejzajímavějších filmů, které budou mít možnost vidět i návštěvníci festivalu. Nejvyšší počet představují snímky z Německa, České republiky a Spojených států, silné zastoupení mají filmy z mnoha evropských zemí, přihlásili se ale i autoři z takových destinací, jako jsou například Korea, Kolumbie, Taiwan, Mexiko, Keňa nebo Austrálie.

„Letos jsme měli možnost vybírat z velkého množství zajímavých filmů týkajících se tématu udržitelnosti. Ať už se jednalo o témata spojená s potravinami, farmařením, spotřebou, provázaností průmyslů, globalizací a vlivem klimatickým změn, které mění život obyvatel po celém světě," říká vedoucí dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

"Jak narůstá naléhavost většiny environmentálních problémů, kterým jako společnost čelíme, máme letos i vyšší podíl filmů, které hledají a nabízejí řešení," říká další člen dramaturgického týmu Martin Čech z Katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity. "Jelikož vždy nabízíme ty nejaktuálnější filmy, některé z nich už berou v úvahu i zkušenost z koronavirové krize.“

Autoři vítězných snímků získají vedle festivalového ocenění také finanční odměnu – tentokrát se podělí zhruba o 2 312 USD. 46. Ekofilm, který pořádá a financuje ministerstvo životního prostředí, se koná ve dnech 14. – 17. října 2020 v Brně.

Pořadatelé festivalu upozorňují, že odpromítané festivalové filmy je možné veřejně a nekomerčně promítat, jen je potřeba takovou akci označit jako Ozvěny Ekofilmu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist