https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-a-dukovany-pripravily-zamestnancum-vlastni-vanocni-trhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín a Dukovany připravily zaměstnancům vlastní vánoční trhy

12.12.2020 00:39 | TEMELÍN (ČTK)
Stromečky lidé kupují mimo přísně střežený areál, vybírat je tak mohou i se členy rodin. Prodejní doba odpovídá hlavní pracovní směně v elektrárně.
Stromečky lidé kupují mimo přísně střežený areál, vybírat je tak mohou i se členy rodin. Prodejní doba odpovídá hlavní pracovní směně v elektrárně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany připravily pro své zaměstnance v areálech vlastní adventní trhy včetně prodeje vánočních stromků a kaprů. Vedení elektráren tak chce snížit riziko nákazy pracovníků kritické infrastruktury, kteří se takto mohou vyhnout zaplněným tržnicím a supermarketům, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Vánoční stromky z plantáží na Písecku se v Temelíně prodávají několik desítek metrů od hlavního vstupu do elektrárny. Zaměstnanci si musí před vstupem dezinfikovat ruce, dodržovat rozestupy a další ochranná opatření.

"Sledujeme vývoj pandemie a jsme si vědomi toho, že se jako pracovníci kritické infrastruktury musíme chovat maximálně bezpečně. Na druhou stranu ale nechceme lidi ochudit o tradiční nákupy a symboly. Proto jsme se rozhodli zajistit prodej stromečků, kaprů a farmářských výrobků ve vlastní režii tak, abychom snížili riziko nákazy," uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Stromečky lidé kupují mimo přísně střežený areál, vybírat je tak mohou i se členy rodin. Prodejní doba odpovídá hlavní pracovní směně v elektrárně. "Bezpečnost je pro nás nejvyšší prioritou. Ochranných opatření jsme proto zavedli celou řadu, ale zároveň nechceme, aby šlo jen o omezování. Takže jsme kromě bezpečného nákupu stromečků a ryb zajistili zaměstnancům i třeba zdarma očkování proti sezonní chřipce," doplnil Kruml.

Kvůli koronaviru zavedly obě elektrárny přísná opatření. Vedle roušek, dezinfekcí a rozestupů měří teplotu u vstupu, v jídelnách se snížila kapacita, posílená je elektronická komunikace.

Zvláštní režim platí od srpna pro provozní personál. Na blokové dozorny je zakázaný vstup, operátoři používají respirátory a směny si podle Svitáka předávají maximálně bezkontaktně. V obou elektrárnách jsou omezené služební cesty i fyzické kontakty. U profesí, kde je to možné, dávají energetici přednost práci z domova.

Některá jihočeská města adventní trhy zrušila. Menší trhy jsou v Českých Budějovicích v centru Žižkárna, na náměstí v Českém Krumlově, v Písku budou vánoční trhy tento víkend 12. a 13. prosince, kapacitu prodejních míst ale snížili pořadatelé na polovinu.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 14,5 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist