https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-bude-zastaven-pozdeji-nez-se-cekalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín bude zastaven později než se čekalo

6.3.2001 13:30 | TEMELÍN (ČIA)
Týdenní odstávka prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) bude zahájena v noci ze středy na čtvrtek po celkovém dokončení testů na 30procentním výkonu reaktoru. Vzápětí budou zahájeny úpravy na regulačních ventilech přívodního potrubí páry. ČIA to dnes řekl tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

V minulých dnech provedli pracovníci Škody Energo úspěšnou úpravu vrtulky prvního ze čtyř ventilů, úprava zbylých tří se očekává během chystané odstávky. Problémy s ventily nastaly ve chvíli, kdy se v nich proudící pára o teplotě 270 stupňů Celsia škrtila a měla zcela odlišné dynamické vlastnosti než při vyšších výkonech.

Kvůli nestandardním vibracím přívodového potrubí a revizi primárního a sekundárního okruhu trvala odstávka prvního bloku elektrárny více než šest týdnů. Štěpná reakce byla znovu zahájena 25. února. O den později pak byl výkon reaktoru zvýšen na 30 procent.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist