https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-druha-podetapa-energetickeho-spousteni-je-pred-ukoncenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín: Druhá podetapa energetického spouštění je před ukončením

8.12.2001 14:50 | PRAHA (ČIA)
V průběhu týdne pokračovaly testy v Jaderné elektrárně Temelín. Opětovně byla provedena zkouška odvodu zbytkového tepla přirozenou cirkulací, při které došlo přede dvěma týdny k havarijnímu odstavení reaktoru. "Opakovaná zkouška potvrdila, že blok je schopen bezpečně odvést zbytkové teplo i bez pracujících hlavních cirkulačních čerpadel," uvedl tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář.
 

V podetapě energetického spouštění s výkonem reaktoru do 12 % bylo nutno provést 154 zkoušek. "Nyní je tento objem zkoušek prakticky naplněn. Elektrárna dokončuje vyhodnocení celé podetapy," komentoval M. Nebesář. Vyhodnocení druhé podetapy energetického spouštění bude předáno Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Úřad na základě těchto podkladů, výsledků a vyhodnocení jednotlivých testů a vlastní inspekční činnosti rozhodne, zda dá souhlas k přechodu do další podetapy energetického spouštění.

Třetí část energetického spouštění elektrárny bude prováděna s výkonem reaktoru do 30 % jeho nominálního výkonu. Zde bude hlavním úkolem dokončení přípravy turboalternátoru a jeho první přifázování. V této části energetického spouštění Temelín poprvé dodá elektřinu do rozvodné energetické sítě," doplnil tiskový mluvčí elektrárny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist