https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-evropskym-standardum-nelze-vyhovet-protoze-neexistuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín: Evropským standardům nelze vyhovět, protože neexistují

7.9.2000 18:35 | PRAHA (ČIA)
Požadavek Rakouska, aby Jaderná elektrárna Temelín (JETE) byla posouzena podle evropských standardů, je mystifikací, protože žádné společné standardy v Evropě neexistují. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel Ústavu pro jaderný výzkum František Pazdera.
 

"Každá země má své národní standardy, a pokud by například francouzské dozorné orgány zkoumaly německé jaderné elektrárny, měly by určitě řadu výhrad, protože německé parametry neodpovídají francouzským standardům," dodal ředitel JETE a místopředseda představenstva ČEZ František Hezoučký. Jednotlivé země totiž řeší techniku svých elektráren v různé míře odlišně.

Přestože na vládní úrovni komunikace mezi Rakouskem a Českou republikou ohledně JETE zřejmě vázne, na úrovni specialistů na jadernou energetiku probíhá výměna informací podle Františka Pazdery vlastně nepřetržitě a velmi věcně. "Zejména s rakouskými a německými odborníky se všichni dobře známe, a proto nelze na technické úrovni očekávat žádné překvapení," řekl Pazdera. Zástupci ČEZ dokonce považují komunikaci ohledně českých jaderných elektráren za tak značnou, že náklady na ni jsou na hranici možností. Podle informací ČEZ byly emoce v souvislosti se spuštěním Temelína údajně plánovány a rakouští i čeští odpůrci se na ně připravovali.

Temelín dosud navštívilo patnáct mezinárodních zkušebních misí. Kromě jiného JETE prošla jednoletou prověrkou amerických expertů, kteří kontrolovali jednotlivé části projektů, což je podle vyjádření ČEZ velmi neobvyklé a žádná jiná větší země by si v podobném rozsahu cizí odborníky do své jaderné elektrárny nevpustila. "Tři oblasti, které po prostudování dokumentů o JETE prohlásili za otevřené němečtí experti, byly vyjasněny. Německá strana pouze neměla dostatek informací," uvedl František Hezoučký. "Znovu ale zdůrazňuji, že pro naše elektrárny jsou závazné pouze české předpisy a rozhodnutí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost," dodal Hezoučký.

Ředitel JETE dnes zároveň prohlásil, že plánovaný rozpočet elektrárny ve výši 98,6 miliardy korun bude dodržen. Dosud bylo na oba bloky proinvestováno 85 miliard korun, zbytek má stačit na dokončení stavebních a ostatních prací. "V současnosti probíhají zkoušky v režimu pět, po kterých požádáme Úřad pro jadernou bezpečnost o povolení přechodu do režimu čtyři, což znamená při vyšších teplotách, ovšem stále bez provozu reaktoru," vysvětlil František Hezoučký. "Předpokládáme, že o povolení ke spuštění reaktoru bychom mohli požádat asi 20. září. Záleží ovšem, jak budou probíhat zkoušky," dodal František Hezoučký.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist