https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-je-pry-pripraven-ke-zvyseni-vykonu-reaktoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín je prý připraven ke zvýšení výkonu reaktoru

1.10.2001 12:26 | PRAHA/TEMELÍN (ČIA)
Opakovaná zkouška přechodu temelínského reaktoru na takzvaný ostrovní režim dopadla úspěšně a všechna zařízení jsou připravena k přechodu na vyšší výkon. "Etapu zkoušek na úrovni 55 procent považujeme za uzavřenou," uvedl dnes pro ČIA tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín (JETE) Milan Nebesář s tím, že po zpracování dokumentace společnost ČEZ požádá Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení ke zvýšení výkonu na 75 procent.
 

Při opakování zkoušky přechodu na režim krytí pouze vlastní spotřeby elektřiny (ostrovní režim) došlo ve čtvrtek 27. září k problémům, které někteří odpůrci elektrárny označili za další důkaz nekvality turbíny. "Určité problémy s regulací, které se vyskytly, se nijak netýkaly turbosoustrojí," prohlásil v reakci Nebesář. Zároveň dodal, že zkouška se velmi pravděpodobně již v současné etapě testování opakovat nebude.

Na dotaz, zda nepovažuje termín únor příštího roku pro zahájení zkušebního provozu JETE za ohrožený Nebesář uvedl, že toto datum je stále reálným cílem. "Pro nás není důležitý jen čas, ale zejména množství úspěšně provedených zkoušek," vysvětlil.

Reaktor i turbína pracují v tuto chvíli v rámci parametrů předepsaných pro danou výkonovou úroveň, výkon turbosoustrojí je stabilizován v rozmezí 500 až 510 MW.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist