https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-ma-stale-problemy-se-spustenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín má stále problémy se spuštěním

6.2.2001 12:45 | Praha (ČIA)
Spuštění zkušebního provozu prvního bloku jaderné elektrárny Temelín je stále doprovázeno technickými problémy. Původní závada měla být odstraněna do včerejšího dne, avšak nebyla. "Počítáme s tím, že Temelín neuvedeme do komerčního provozu v květnu, ale v červnu," prohlásil mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Největší problémy jsou způsobeny kvůli turbíně, která vyrábí elektřinu. Nejprve technici zjistili, že přívodní turbína příliš vibruje a že právě kvůli tomu je třeba uspíšit plánovanou odstávku prvního bloku. "V tuto chvíli je vadný díl potrubí vyřazen, přivezen stejný díl z druhého bloku a začíná jeho montáž," uvedl dále mluvčí Nebesář a dodal, že zkoušky prvního bloku by měly být obnoveny až kolem 20. února.
 

Mluvčí ministerstva Anna Stárková uvedla, že tato situace není příjemná ani pro ČEZ, ani pro Temelín, ale "jsou to věci, které se samozřejmě mohou stát". Odpůrci jaderné energetiky soudí, že tyto potíže se spuštěním jsou způsobeny především kvůli vysoké snaze jadernou elektrárnu spustit co nejdříve. "ČEZ doplácí na svou snahu dohonit a předhonit termíny. Politicky motivovaný spěch při dokončování a spouštění elektrárny se Grégrovi nevyplatil," řekl předseda ekologického Hnutí Duha Jan Beránek. Dodal, že ještě před čtyřmi lety ČEZ tvrdil, že turbína, se kterou jsou nyní největší problémy, je v pořádku. Technici v Temelíně však oponují všem diskusím, že potíže se netýkají přímo turbíny, ale přívodního potrubí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist