https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-od-rana-opet-dodava-elektrinu-do-site
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín od rána opět dodává elektřinu do sítě

15.10.2001 11:44 | TEMELÍN (okres České Budějovice) (ČIA)
Od časných ranních hodin dodává opět jaderná elektrárna Temelín (JETE) elektřinu do rozvodné sítě. V průběhu neděle byla ukončena poslední plánovaná údržba sekundární části prvního bloku před zvýšením výkonu reaktoru na 75 procent. Informoval o tom mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

K tomuto kroku ovšem potřebuje ČEZ povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který stále pokračuje ve vyhodnocování zkoušek provedených na 55 procentech výkonu. Oproti původním předpokladům, že zkoušky na 75 procentech začnou v polovině září, tak elektrárna nabrala již měsíční zpoždění. Navíc poslední zkouška přechodu na tzv. ostrovní provoz (kdy elektrárna kryje je svou vlastní spotřebu) neskončila ani na druhý pokus zcela úspěšně.

"Nyní probíhá postupné zvyšování výkonu reaktoru na 55 procent a výkon turbosoustrojí bude stabilizován v rozmezí 500 - 510 MW," uvedl Nebesář. "Pracovníci elektrárny provedli v průběhu uplynulých dnů zkoušky provozu vzduchotechnických systémů cirkulačního chlazení kontejnmentu a systému udržování podtlaku v kontejnmentu."


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist