https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-odstaven-z-provozu-kratce-pote-co-dosahl-plneho-vykonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín odstaven z provozu krátce poté, co dosáhl plného výkonu

11.1.2002 15:32 | TEMELÍN (ČIA)
První blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE) byl odstaven z provozu. Příčinou byl nesoulad v regulaci napětí na generátoru, který je v sekundární, tedy nejaderné části bloku. Systém, který kontroluje dodržování parametrů zařízení prvního bloku JETE tak učinil několik hodin poté, co blok dosáhl stoprocentního výkonu, při kterém generátor vyráběl přibližně jeden tisíc megawatt elektrického proudu. Příčinu odstávky bloku nyní vyhodnocují pracovníci elektrárny. ČIA to potvrdila Jana Machovcová z tiskového oddělení JETE.
 

Povolení k přechodu na etapu energetického spouštění s výkonem do 100 procent obdržela JETE od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) ve čtvrtek 10. ledna. V průběhu poslední, poslední zhruba třítýdenní, etapy testování prvního temelínského bloku má být provedeno více než 300 zkoušek. Po dokončení poslední etapy musí být podle regulí, které stanovil SÚJB, proveden ještě test nepřetržitého 144hodinového provozu reaktoru při stoprocentním zatížení. Poté bude možné zahájit zkušební komerční provoz, který má trvat jeden rok.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist