https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-prvni-testy-generatoru-byly-uspesne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín: První testy generátoru byly úspěšné

8.8.2002 11:51 | PRAHA (ČIA)
První 24hodinové testy nového turbogenerátoru na druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) proběhly úspěšně. Testy byly zaměřeny na těsnost turbogenerátoru při tlaku 500 kPa. Nyní v Temelíně technici připravují proplach generátoru a naplnění stroje vodíkem. Pokud budou úspěšné i zkoušky generátoru po naplnění, nemělo by již nic bránit zapojení primárního sektoru a spuštění štěpné reakce. ČIA to dnes sdělil tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

Pokud bude zkušební provoz druhého bloku elektrárny skutečně obnoven, vrátí se reaktor k výkonu okolo 30 procent. Zároveň s tím budou technici pokračovat v pracích na přifázování generátoru do sítě. V JE Temelín byl druhý blok spuštěn 30. května tohoto roku, o den později proběhla první řízená štěpná reakce. Provoz byl přerušen 9. července kvůli závadě na turbogenerátoru.

Zatímco druhý blok je zatím v odstávce v režimu studený stav, první blok JETE úspěšně pracuje ve zkušebním provozu při plném výkonu reaktoru a turbogenerátoru na 1010 MW.

JE Temelín bude po kompletním spuštění s instalovaným elektrickým výkonem 1962 MW největší elektrárnou v České republice. Po uvedení do provozu bude vyrábět elektrickou energii ve dvou výrobních blocích s tlakovodními reaktory typu VVER 1000. Elektrárna je majetkem elektroenergetické společnosti ČEZ, v níž drží přes 67 procent akcií Fond národního majetku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist