https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-se-pripravuje-na-opetovne-spousteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín se připravuje na opětovné spouštění

23.2.2001 12:35 | TEMELÍN (ČIA)
Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín dnes ráno dokončili přípravu na opětovné spuštění jaderného reaktoru po více než měsíční přestávce. Tomuto kroku však musí předcházet povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře bude celý proces obnovení řízené štěpné řetězové reakce trvat přibližně 30 hodin. "Počítáme s tím, že k nastartování reaktoru dojde pravděpodobně v sobotu," řekl Nebesář.
 

Jak dále uvedl, dnes časně ráno skončila závěrečná zkouška pojišťovacích ventilů parogenerátorů. Provozní personál nyní pokračuje v nahřívání vody v primárním okruhu hlavních cirkulačních čerpadel a v následujících hodinách vyvede blok do režimu 3, kdy teplota vody v primárním okruhu překročí 260 C. "Vlastní proces spuštění reaktoru pak bude zahájen vytažením všech deseti skupin klastrů do spouštěcí polohy," upozornil Nebesář. Následovat bude snížení odstavné koncentrace kyseliny borité na spouštěcí koncentraci.

Reaktor prvního bloku temelínské elektrárny byl odstaven 17. ledna kvůli plánované revizi zařízení primárního i sekundárního okruhu a nepřípustným vibracím přívodního potrubí páry. Část tohoto potrubí museli technici během revize vyměnit, protože na něm objevili trhlinu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist